Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

Amazon Look Inside

 

Bogens hjemmeside

 

 

15.05.2013:

Æg øger risikoen  for hjertesygdom og diabetes

 

25.04.2013:

Æg risikofaktor for hjertesygdomme

 

31.08.2012:

Æg sammenlignet med cigaretter

 

10.08.2012:

Æg øger risikoen for åreforkalkning

 

14.12.2011:

Kød, mælk og æg ødelægger din krop

 

03.10.2011:

Æg øger risiko for prostatakræft

 

01.10.2011:

Æg indeholder det kræftfremkaldende stof PFOS

 

00.07.2011:

Frilandsæg lige så usunde som buræg

 

00.06.2011:

Æg øger risikoen for hjerte/kar-sygdom

 

12.04.2011:

Æg øger risikoen for graviditetsdiabetes

 

03.11.2010:

Æg og cholesterol er farligere end man tror

 

15.01.2010:

Æg giver tilbagefald for prostatakræft-patienter

 

15.12.2009:

Æg kan give voldsom allergi

 

00.00.2009:

Sammenhæng mellem æg og forskellige former for kræft

 

00.11.2008:

Æg øger risikoen for hjertefejl med 23%

 

19.11.2008:

Et æg om dagen øger risikoen for diabetes

(hele undersøgelsen kan læses her)

 

09.04.2008:

Æg øger dødsrisiko, mest for diabetikere

(hele undersøgelsen kan læses her)

 

00.06.2006:

Æg øger dødsrisiko for diabetikere

 

00.05.2001:

Æg øger cholesterol-ratioen

 

01.01.1999:

Lactose og æg risikofaktor for æggestokkræft

 

00.00.1996:

Æg forbundet med åreforkalkning

 

00.05.1994:

Æg og tarmkræft

 

12.03.1993:

Æg og tarmkræft

 

00.02.1985:

Æg øger risikoen for tarmkræft

 

00.09.1983:

B12 fra æg absorberes dårligt

 

00.10.1981:

Æg forhøjer dit cholesterol-tal

 

00.05.1976:

Æg risikofaktor for xanthomatosis og cholesterolæmi

 

00.02.1957:

Jern fra æg absorberes dårligt

Syv farlige ting ved æg

© Leif Varmark, plantemad.dk, 2013. Oversat efter Janice Stanger: »Seven Dangers of Eating Eggs«.  

 

Det er ikke kun cholesterol, der ødelægger dit helbred

 

En af mine mest kvalmende barndomsoplevelser var engang, jeg slog et æg ud til madlavning og fandt et delvist udviklet kyllingefoster inde i ægget. Jeg var alene i køkkenet, og jeg skreg i rædsel og kylede det i papirkurven. Her lærte jeg, at det er meningsløst at spørge »hvad kom først, hønen eller ægget?«

 

Faktisk er kyllinger og æg to sider af samme sag. Et æg er en demonteret kylling, da alt hvad der er nødvendigt for at danne en fugleunge ligger inde i ægget. Skallen danner et hylster, der under de rette betingelser tillader indholdet af ægget at omarrangere sig til en fugleunge, der vil udklækkes og vokse til et kønsmodent eksemplar af sin art - hvorefter hele processen kan gentage sig.

 

De forfærdelige forhold for kyllinger på æggefabrikkerne har været meget omtalt, så mange mennesker vil gerne spise »humane« æg, der er mærkede med »fra fritgående høns«, »burfri« eller lignende beroligende betegnelser. Men disse udtryk er ikke regulerede, så de er uden betydning. Den kommercielle ægproduktion medfører ofte frygtelige lidelser for kyllingerne. De æglæggende høner skal udskiftes, og de hanekyllinger, der udklækkes sammen med dem, bliver dræbt ved fødslen, da de ikke har nogen kommerciel værdi. Ofte bliver de små babyhaner kværnet til affald i levende live.

 

 

Men fritgående eller ej - uanset oprindelse og produktionsform har alle æg potentiale til at skade dit helbred og øge din vægt. Her er syv grunde til at vælge morgenmad uden æg:

 

 

1 USDA National Nutrient Databasen angiver, at et helt hårdkogt æg har 155 kalorier, ingen fibre og 10,6 gram fedt. Heraf er omkring en tredjedel mættet fedt. Da ægget ingen fiber har, vil det kun aktivere din maves strækreceptorer for mæthed i det omfang ægget selv har, hvilket er temmelig lidt i betragtning af, at din maves rumfang er en smule større end en liter. Du kunne opnå langt flere næringsstoffer og langt større mæthed fra fibre ved at spise 155 kalorier fra uforarbejdede vegetabilske fødevarer, så som æbler, sorte bønner eller brune ris.

 

 

2 I følge en undersøgelse fra 2012 bidrager æg næsten lige så meget til vækst af plak, der blokerer dine arterier, som rygning gør. Denne undersøgelse fokuserede på æggeblommer og fandt, at indtag af æggeblommer fremskyndede udviklingen af den dødbringende plak, der forårsager hjerteanfald og slagtilfælde.

 

 

3 At spise æg øger tydeligvis risikoen for at udvikle type 2 diabetes. F.eks. fandt en nylig undersøgelse, at dem der spiste 3 til 5 æg om ugen fordoblede chancerne for at få diabetes, og dem der spiste 5 eller flere æg om ugen, havde tre gange større risiko for denne dødelige sygdom.

 

 

4 Forekomsten af ikke-alkoholisk fedtlever er stærkt stigende. Fedtstofferne i æg kan direkte skade leveren, hvilket bidrager til celledød, inflammation og i sidste ende dødelig skrumpelever. Den cholesterol, der er koncentreret i æggeblommen, kan ligeledes skade din lever.

 

 

5 Endotoksiner, som kan forårsage ødelæggende betændelse i kroppen, er giftige stoffer i bakterier, der frigives, når bakterierne dør. Denne inflammation giver næring til hjerte/kar-sygdomme og andre kroniske sygdomme lige fra hovedpine over gigt til autoimmune sygdomme, Alzheimer's og kræft. Fedt hjælper med til at transportere endotoksiner ind i din krop - og husk, at æg har højt indhold af fedt.

 

 

6 Salmonella er en sygdomsfremkaldende bakterie, der forårsager ubehagelig madforgiftning. Salmonellabakterier findes ofte på ydersiden og på indersiden af æg. Myndighederne anbefaler, at man kun spiser grundigt kogte æg og opfordrer dig til at »vaske hænder og alle overfladearealer (bordplader, redskaber, fade og skærebrætter), der har været i berøring med rå æg, med sæbe og vand. Derefter bør man desinficere de berørte overflader med et steriliserende middel, såsom blegemiddel, efter instruktionen på etiketten.« Har du virkelig lyst til alt det besvær, hver gang du rører ved et æg? Har du virkelig lyst til at have noget, der er så fyldt med bakterier, i dit køleskab?

 

 

7 Tro ikke du er på den sikre side, selv om du kun spiser æggehvider, der ikke har noget cholesterol. Æggehvider er koncentrerede kilder til animalsk protein, som i sig selv kan forhøje cholesterolniveauet. Kroppen opfatter stumper af absorberet æggeprotein som en fremmed angriber, hvilket kan aktivere dit immunforsvar og igen direkte øge inflammation og risikoen for kronisk sygdom.

 

 

Hvis du vil passe på dit helbred, bør du vælge tofustykker med grøntsager til morgenmad i stedet for røræg. Med den helt rigtige mængde gurkemeje har tofu en farve næsten identisk med æg og er mindst lige så lækkert. Internettet bugner med opskrifter på denne delikatesse, såvel som på dyrefrie pandekager, vafler, fransk toast og andre morgenmadsmuligheder. Til bagning: søg efter plantebaserede æg-erstatninger. Dem er der mange af, og de er alle sundere og har lavere kalorieindhold end æg.

 

Kyllinger, hvad enten de er færdigmonterede som fugle eller demonterede som æg, er hverken appetitlige eller sundhedsfremmende fødevarer. Prøv at lade være med at spise dem i et par uger og giv dine smagsløg tid til at ændre sig, så vil du opdage, hvad jeg mener. Hvis du går over til at spise naturlig plantekost vil både din krop og fuglene takke dig.

 

 

 Chick Pulp – Det mobile Kyllingegaskammer

Tekst fra Næsby Hønseri Link

 

Mange har spurgt om, hvad der sker med burhøns og andre høns i ægindustrien, når de ikke længere lægger æg nok til, at det kan betale sig for ægproducenten at have dem.

Høns i ægindustrien (uanset produktionsform) slås typisk ihjel – eller ”udsættes”, som det kaldes – i 1,5-års alderen, når de har lagt æg i ca. 13 måneder. Så bliver hele besætningen slået ihjel, og de ”gamle” høns bliver erstattede med yngre, mere produktive høns.

De fleste høns i ægindustrien (uanset produktionsform) bliver aflivede i et anlæg som dette, der gasser hønsene og efterfølgende hakker dem (inkl. alt fra fjer til knogler) til en kødmasse, der bruges som foder til mink. Anlægget Chick Pulp, som er udviklet i samarbejde med en række danske ægproducenter, kan på én time forvandle knap 5000 høns til minkfoder.

Chick Pulp - Video 5 min 35 sek


De relativt få høns i ægindustrien, der ikke bliver aflivede vha. Chick Pulp-anlægget, bliver sendt til udlandet til slagtning. Der er nemlig ikke længere nogen danske slagterier, der slagter høns fra ægindustrien.

 

Kværnet hønsekød

Tekst: Kjeld Hansen, www.gylle.dk

 

Danske mink fodres med affald. Minkfoder består af affald fra kyllinge- og svineslagterierne og fra fiskeindustrien i form af blodmel, kødmel, grevemel, fiskemel, vegetabilske proteiner, varmebehandlet korn samt svinefedt og sojaolie. Det oplyser minkfoderekspert Tor Mikael Lassén fra Kopenhagen Fur.

 

Alene kiloprisen på bornholmske – og andre – sild, gør det helt utænkeligt at fylde dem i mink, med mindre der er tale om affald. Derimod er det velkendt, at millioner af udrangerede burhøns aflives og kværnes med fjer og indvolde for at blive til minkfoder. Det foregår helt industrielt.

 

Når danske høns har lagt æg i 76 uger, betragtes de ikke længere som tilstrækkeligt produktive. Derfor bliver de hentet af en kassevogn, der kører rundt mellem de danske ægproducenter og gasser kasserede høns.

 

»Gaskammeret« på hjul kan klare op til 5.000 høns i timen med kuldioxid. Gasdøden tager få minutter, hvorefter de aflivede høns bliver kørt gennem en kødhakker og tilsat syre. I den anden ende af lastvognen kommer denne pulp af hakkede høns ud som minkfoder.

 

Administrator Leo Yding Sørensen fra firmaet Chickpulp i Sunds garanterer, at ingen af hønsene lider. Chickpulp driver den rullende fabrik, der laver minkfoder af levende høns. Firmaet er ejet af 110 danske ægproducenter, der til sammen huser 2,4 millioner ud af de 3,5 millioner høns i Danmark.

 

 

 

 

Janice Stanger

 

Hjemmeside

 

Janice Stanger:

Seven Dangers of Eating Eggs

 

 

 

John McDougall:

Om æg:

Nyhedsbrev 3/2005

 

 

John McDougalls kostprogram

 

En tilnærmet dansk udgave af dette kostprogram kan ses på denne side:

 

Introduktion til plantemad

 

 

John McDougalls Color Picture Book

 

 

John McDougall:

Præsentation af Farvebilledbogen

Video 1 time 6 min

 

 

 

Cracking Down on Eggs and Cholesterol

 

 

 

Sundhedsproblemer ved æg

 

The Incredibly Inedible Egg

 

 

Susan Levin, PCRM:

What's Wrong With Eggs?

 

 

 

Dustin Rudolph:

Æg, hjertesygdom, diabetes og kræft

 

 

 

Michael Greger:

Sammenhængen mellem æg og prostatakræft

 

Michael Gregers videos om æg

(f.eks.: den amerikanske ægindustri forsøger at mindske den sundhedsskadelige arachidonsyre i æg ved at fodre æg-læggende høner med spæk fra babysæler, der tæskes ihjel med køller ved Canadas kyster...)

 

 

 

Joel Fuhrman:

Æg og kræft

 

 

 

Pritikin Center:

Æg er ikke sunde

 

 

Personlig historie:

Mit barn var ved at dø af røræg

 

 

 

DTU-rapport om æg september 2011:

Vi kan ikke finde noget...

 

 

09.04.2012:

Æggeblommer tilsættes farvestoffer

 

 

 

 

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node