Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

Postkassen blomstrer

 

Stråtaget renoveres

 

Udhuset renoveres

 

Brændeskur m. klatrevin

 

Brænde til masseovnen

 

Kompostbeholder

 

Gødningsvand

 

Køkkenhylde

 

Korn, gryn, nødder, frø

 

Tørrede ærter

 

Lofthylde køkken

 

Kornkværn

 

Britas boller

 

Britas landbrød

 

Britas rugbrød

 

Trappe set fra oven

 

Hjemmelavet bogreol 1

 

Hjemmelavet bogreol 2

 

Lofthylde stue

 

Udnyttelse af skunk

 

Prikbladet fredløs

 

Krybeklokke

 

Purløg

 

Sporebaldrian

 

Stikkelsbær

 

Matrem

 

Julerose

 

Rosmarin

 

Æble Holsteiner Cox

 

Stenbræk

 

Squashblomst

 

Ridderspore

 

Cossalat

 

Valmuer

 

Hosta

 

Bakkestjerne

 

Kartofler

 

Geranium

 

Jordskokker

 

Amaranth

 

Hvid hyacint

 

Asters

 

Guldslør

 

Agurker

 

Trekantblomst

 

Drejeblomst

 

Fransk estragon

 

Kvædeblomst

 

Æbler Discovery

 

Dueurt

 

Porrer

 

Sommerfloks

 

Kejserlys

 

Kugleløg

 

Mauretansk katost

 

Pralbønneblomst

 

Kæmperøllike

 

Nigella

 

Bønner

 

Skovløg

 

Basilikum

 

Paradisæbler

 

Lobelia

 

Løvehale

 

Blodkløver

 

Mjødurt

 

Blåbær

 

Gul peber

 

Honningurt

 

Buskrose

 

Stedmoderblomst

 

Tagetes

 

Husløg

 

Flittig Lise

 

Æble Filippa

 

Smalbladet klokkeblomst

 

Hjortetrøst

 

Pengebladet fredløs

 

Jordskokker

 

Lavendel

 

Rose

 

Kinesisk purløg

 

Rucola

Miljø: Praksis: Huset og haven

 

 

Den permakulturelle sundhedshave

©Leif Varmark, plantemad.dk, 2010

 

Huset er en tidligere pogeskole bygget i 1880

 

I 1997 flyttede vi til et lille (55m2 + loft 31m2) bindingsværkshus med stråtag og have. Vi fjernede alle indvendige vægge og døre samt smed oliefyr og radiatorer ud, hvorefter vi isolerede hele huset med 20 cm Rockwool. Vi ville gerne have isoleret med mere miljøvenlige materialer, men f.eks. hørbats var ca. 7 gange så dyrt. Så satte vi energiruder i overalt, dels som helt nye og dels som forsatsruder, og vi fik bygget en finsk masseovn og opstillet solfangeranlæg til varmt vand.

 

Leif og Sidsel på »Løgnerbænken«

 

Solfangeren sender varmt vand 22 meter ind til huset

 

Finsk masseovn varmer hele huset op med 1 times opfyring i døgnet

 

Da plankerne i køkkengulvet viste sig at være rådne, lagde vi gule klinker i stedet, og så tømrede vi nogle hylder, reoler og køkkenborde sammen af fyrretræ. Vi forsøgte også at installere et multtoilet, men måtte opgive dette pga. tekniske vanskeligheder.

 

Lidt af det hjemmelavede køkken 

 

Det elektriske hjørne: Røremaskine, elpisker, elkedel osv. osv. plus Vitamix

 

Prydhaven

Haven bestod af en græsplæne med staudebede i kanterne. De første år gravede vi blot højbede ud i plænen, men fik hurtigt behov for en helhedsplan (Se nederst på siden). Vi delte haven, ca. 400 m2, i en opholdsdel (ca. 75 m2) og en produktionsdel. Opholdsdelen består af en lille græsplæne omgivet af stauder, bærbuske og frugttræer. Der er måske 200 forskellige stauder, løgvækster, stenhøjsplanter og prydbuske. Der er stikkelsbær, ribs, solbær og blåbær, og der er æbler, pærer, blomme, kvæde, mirabelle og paradisæble. I bunden alm. jordbær plus selvsåede hvide skovjordbær.

 

Overblik over haven marts måned

 

Overblik over haven juni måned

 

Køkkenhaven

Køkkenhaven består af 17 højbede (1,20 m x 3,00 m, lærkekanter) samt lidt småbede hist og pist. Kernen udgøres af 12 bede, som er arrangeret 2 og 2 i 6 dobbeltbede med enten en ribsbusk eller et æbletræ mellem hvert par. Dyrkningsplanen er:

 

Bed 1a: Tidlige kartofler/hestebønner

Bed 1b: Sene kartofler/hestebønner

 

Bed 2a: Tidlige gulerødder/gule løg

Bed 2b: Sene gulerødder/røde løgvækster

 

Bed 3a: Stangbønner/voksbønner

Bed 3b: Stangbønner/voksbønner

 

Bed 4a: Hokkaido/squash

Bed 4b: Grønkål/Spidskål

 

Bed 5a: Div.: Rødbede, pastinak, fennikel

Bed 5b: Div.: Bladselleri, forårsløg m.m.

 

Bed 6a: Alm. ærter

Bed 6b: Sukkerærter.

 

Bed 3, 4 og 5 forkultiveres med spinat. Kartofler/hestebønner, der dækkes med tang umiddelbart efter lægning,  passer sig selv. Gulerødder/løg og diverse-beddet tilføres tang mellem rækkerne, når planterne er ca. 15 cm. Stangbønner og hokkaido vokser op ad A-stativer med voksbønner og squash under. Systemet flyttes a la sædskifte et bed op hvert år.

 

Kartofler og hestebønner skyder op gennem tangen 

 

Andre bede

4 bede bruges til salat, majs, porre, selleri, majroer, glaskål, jordbær samt nye forsøg, og det sidste bed er til flerårige krydderurter som timian, citronmelisse, oregano, estragon, rucola, rosmarin, salvie etc. På tilfældige stykker står rabarber og jordskokker, og vi eksperimenterer med robuste vindruesorter i krukker og på espaliere. Vi har også krukker hist og pist med squash og  mini-tomater samt sommerblomster. Et sted har vi løvstikke, purløg, pibeløg, kinesisk purløg, bredbladet persille, fransk syre, kørvel, dild, koriander og 6 forskellige mynter. Andre steder har vi hindbær, hyld og græskar.

 

Haven har ialt 17 højbede af denne type 

 

Drivhus

I drivhuset (9 m2, automatisk vanding) dyrker vi tomater, peberfrugter, chili og agurk samt vindruer. Om foråret forkultiveres salat, porre, selleri, blegselleri, persille, kål osv. til udplantning. Også sommerblomster startes her. Jordbær i urtepotter sættes ind på hylder. Et antal flamenco-kasser tilplantes med salat og står i drivhuset til hurtig vækst.

 

Forkultur i drivhus 1 april måned: salat, kål, persille, tomater, tagetes m.m.

 

Drivhus 1 juni måned: tomater, agurker, peberfrugt, chili, tallerkensmækkere

 

Drivhus 2 juli måned

 

Vindruer (Himrod) i drivhus 1 juli måned

 

Nytteplanter

I havens udkanter står brændenælder og kulsukkerrod, som vi bruger til gødningsvand. En kontrolleret mængde selvsåede tallerkensmækkere, opiumsvalmuer, morgenfruer, matrem, kongelys, natlys og stokroser lader vi stå til insekterne. I bedkanter og i bunden af drivhuset sår vi tallerkensmækkere og tagetes, hvilket holder skadedyr væk.

 

Regnvandsanlægget kan rumme 1000 liter vand

 

Faciliteter

Mellem landevejen og haven er placeret en kompostplads, et kombineret 9 meter langt have- og brændeskur samt en vandplads, hvor regnvand fra skurets tag (27 m2) opsamles i 5 sammenkoblede 200 liters tønder. Brændeskuret tjener samtidig som læhegn og støjmur og som støtte for en række overfrodige klatrevin. Der er regnvandsopsamling fra drivhuset, og der er vandhane i beboelseshusets gavl. Vi har en ekstra kompostbeholder til køkkenaffald, vi har snore til vasketøj og vi har udhus til fryser og anden opbevaring.

 

Permakultur

I de sidste par år har vi forsøgt at omorganisere haven efter permakulturens principper. Vi har flyttet et stenhøjsbed ved husets havedør ud foran hoveddøren og erstattet det med krydderurter og salat. Vi har også lavet endnu et bladgrønt-bed i nærheden af havedøren. Med hensyn til flerårige vækster forsøger vi at rydde plads til flere frugttræer og bærbuske, og vi har udset en plads til asparges næste år. Etårig rucola er udskiftet med flerårig. Sidste år savede vi et gammelt hasseltræ ned, og  der er nu skudt masser af hasselkæppe frem, som vi næste år kan bruge til bønne- og hokkaidostativer m.m.

 

Begyndelsen til en urtespiral med krydderurter

 

Selvforsyning

Vi har købt en lille el-dreven kornkværn, hvor vi maler hvede, rug og spelt til egen brødbagning. Vi har også en spireanordning til bønnespirer, og dyrker karse, basilikum m.m. i vindueskarmen. Vi laver saft af ribs, solbær og hyldeblomster, og vi laver marmelade af kvæder, paradisæbler, græskar og hyben (fra stranden). Udover at benytte havens grøntsager i den almindelige madlavning, blender vi smørepålæg af udvalgte grøntsager samt brygger urtete af krydderurterne.

 

Kæmpesalat midt i maj

 

Kæmpegræskar

 

Fremtidsplaner

Af flerårige planter drømmer vi om staudeporre, nistjernet broccoli, marvkål, engelsk spinat, spinatranke, Stolt Henrik, russisk kulsukker, stikkelbærkiwi, peberrod, asparges, brombær og havtorn. Vi spekulerer også på at dyrke champignon i garagen...

 

Af tekniske faciliteter planlægger vi et automatisk vandingsanlæg med siveslanger fra regnvandstønderne og ud til bedene. Vi drømmer også om mere frostfri opbevaringsplads, f.eks. jordkælder, men har problemer med højt grundvand. Og vi har købt et ekstra drivhus (brugt), som vi nu har presset ind bag det første drivhus.

 

Brita nyder morgenråkosten, min står klar...

 

Kammerat Claus fortæller røverhistorier i aftenskumringen...

 

Plantemad

I 2006 blev jeg opereret for forstørret prostata, og nogen tid efter erklærede min dengang 14-årige datter Ane sig pludselig for vegetar. Jeg begyndte derfor at studere mad, sundhed og sygdom og fik et chok: de sidste 25-30 års ernæringsforskning viser en klar sammenhæng mellem animalske fødevarer (kød, æg, mælkeprodukter) og en lang række civilisationssygdomme som brystkræft, prostatakræft, tarmkræft, blodpropper, hjerteanfald, diabetes 1 og 2, knogleskørhed, nyresygdomme, diverse allergier osv., i alt mere end 50 sygdomme og lidelser. Årsagerne er bl.a. kostens overskud af syredannende animalsk protein, mættet fedt, cholesterol, IGF-1 vækstfaktor og samt mangel på kostfibre, antioxidanter og fytokemikalier. Jeg og resten af familien er nu helt holdt op med at spise noget som helst fra dyreriget, og vi spiser udelukkende plantemad. Denne erkendelse har fået store konsekvenser for min forståelse af permakultur og havedyrkning.

 

Planter, sundhed og sygdom

Samtidig med omlægning i permakulturel retning er jeg derfor også i gang med at indrette haven efter bevidst sunde og ernæringsrigtige principper. Dvs. højt indhold af vitaminer, mineraler, antioxidanter og fytokemikalier. Dette betyder: Mere bladgrønt som salat, især romaine-salat, spinat, bladbede, grønkål, persille, koriander, brøndkarse, ruccola samt diverse asiatiske bladgrøntsager som pak choi, tat soi, mibuna etc. Dernæst: Mere af al slags kål, især broccoli og broccoli raab, flere bønner, flere farvede grøntsager, mere frugt, bl.a. surkirsebær, flere nødder og flere krydderurter. For at nævne relevante og lidt specielle enkeltafgrøder: artiskokker, asparges, glaskål, majroe-toppe, rødbede-toppe, kålrabi, peberrod, amaranth, blåbær, tranebær. Og i drivhus: melon, aubergine, okra, avocado, rød peber, chili.

 

Den permakulturelle sundhedshave inddrager planternes sygdomsbekæmpende egenskaber i designet. F.eks. indeholder broccoli stofferne isothiocyanater og indoler, som er generelt kræftforebyggende, brøndkarse indeholder phenetyl isothiocyanat, som bekæmper lungekræft og kræftknuder i spiserøret, lycopen i tomater bekæmper prostatakræft, blåbær bekæmper blindhed og aldring af hjernen, valnødder indeholder den essientielle omega-3-olie osv. osv. Dette er vel at mærke resultater fra officiel, naturvidenskabelig forskning, ikke fra alternativ helse- eller New Age-spekulationer.

 

Permakulturens etiske regel »Care for the People« har hermed fået en helt ny dimension: Folkesundhed. Det samme gælder reglen »Care for the Earth«: Kødproduktion til mad belaster natur, miljø og klima ca. 10 gange mere end planteproduktion.

 

 

 

 

 

Haveplan

 

 

 

(Den angivne målestok 1:200 passer ikke på dette billede.)

Æbler: Holsteiner Cox

 

Stokrose

 

Ærter

 

Citronsommerfugl

 

Hindbær

 

Geranium

 

Timian

 

Gul solhat (Rudbeckia)

 

Bladbede

 

Rød rund chili

 

Lyngfloks

 

Hovedsalat

 

Påskeliljer

 

Æbleblomst

 

Kvæder

 

Vårkærminde

 

Røde løg

 

Alunrod

 

Salvie

 

Solsort

 

Haveiris

 

Bøftomater

 

Shungiku

 

Fennikel

 

Perlehyacinth

 

Pære Carola

 

Engblomme

 

Raketblomst

 

Vindruer

 

Chili

 

Margueritter

 

Dræbersnegl

 

Kirsebær

 

Natlys

 

Stjerneskærm

 

Bredbladet persille

 

Bonderose (Pæon)

 

Pralbønner

 

Tagetes

 

Æbler Discovery

 

Høstanemoner

 

Gule løg

 

Tusindstråle

 

Butsnudet frø

 

Grønne tomater på vej

 

Yucca

 

Buttercup og Hokkaido

 

Mandstro

 

Pebermynte

 

Ribs

 

Spejlæg

 

Paradisæbler

 

Blåpude

 

Blegselleri

 

Tallerkensmækkere

 

Perikon

 

Æbler Guldborg

 

Snepude

 

Brændende kærlighed

 

Grønkål

 

Krokus

 

Chrysantemum

 

Husløg

 

Koriander

 

Sankt Hansurt

 

Snog

 

Lægealant

 

Hyldebær

 

Romainesalat

 

Tulipan

 

Lathyrus

 

Vibeæg

 

Gyldenlak

 

Kongelys

 

Rød havemelde

 

Opiumsvalmue

 

Solbaer

 

Katost

 

Morgenfruer

 

Broccoli Raab

 

Fingerbøl

 

Dansk Ingefær

 

Lægebetonie

 

Salat endivie

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node