Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

 

 

 

Mellemmåltider

Tilbage til Opskrifter...

 

 

Mange mennesker har vænnet sig til at spise hele tiden. Det skyldes, at de spiser forkert og ikke får næring nok ved de ordinære måltider, uanset hvor meget de spiser. Spiser man rigtigt, dvs. i overensstemmelse med kroppens behov, er snacks og mellemmåltider ikke nødvendige. Men det er altid en god idé at erstatte chokolade, bolsjer, pastiller og anden slik, chips, kager og wienerbrød med grønne og sunde ting.

 

 

Frugt:

Først og fremmest rå frugt: Æbler, pærer, bananer, appelsiner og i det hele taget alt, hvad man kan få fat på. Nogle siger (Joel Fuhrman m.fl.) at man kan spise lige så mange frugter, man vil. Andre siger (John McDougall), at 4 stk. pr. dag er sundest. Husk også bær, når der er sæson: jordbær, kirsebær, hindbær, blåbær...


Grøntsager:

Rå grøntsager som salatblade, gulerødder, blegselleri, tomater, agurker, champignon, peberfrugt, majs, ærter osv., faktisk alt det, man også kan komme i en grøn frokostsalat. Kan spises med humus, guacamole eller anden dip, men kun en lille smule. På selve grøntsagerne er der ingen begrænsninger - undtagen champignon, som man kun skal spise et par stykker af, da de indeholder phenylhydraziner, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende (forsvinder ved opvarmning).


Fuldkornsmadder:

Rugbrødsmadder, grovboller eller knækbrød med grønt- eller frugtpålæg, humus eller dadelpålæg. Eller et pitabrød med grønt og dip.


Rester fra de ordinære måltider:

En sjat suppe, en sjat gryderet, en sjat lasagne osv. Et par pandekager, et par falafler, en hirsedelle, en forårsrulle, en rest bønnesalat eller hvad det nu kan være. Det er altid en fidus at lave lidt ekstra aftensmad, som kan spises som mellemmåltid eller til frokost næste dag.


Nødder og kerner:

Pas på med dem! De indeholder en masse fedt, selv om det på flere måder er gavnligt fedt, så tæller det alligevel med i fedtregnskabet. Det er passende at spise max. 25-50 gram om dagen. Valnødder og macadamianødder er de bedste, da de indeholder meget omega 3-fedtsyre, men alle nødder og kerner er OK, hvis man veksler imellem dem: hasselnødder, mandler, cashewnødder, paranødder, solsikkekerner, pinjekerner, græskarkerner...


Tørrede frugter:

Pas på med dem! Rosiner, svesker, figner, abrikoser, dadler, frugtpålæg... indeholder koncentrerede mængder af sukker. Kun et par stk. om dagen, rosiner max. 30-40 g.

 


Drikke:

Vand, hjemmepresset frugtsaft, hjemmepresset grøntsagssaft, grøn the, chai-the, urte-the, kornkaffe, kakao (uden tilsat sukker) på vand eller plantemælk. De forskellige slags plantemælk – sojamælk, rismælk, mandelmælk osv. - er ikke til almindeligt drikkeri, men bruges kun som tilbehør til müesli, sovs, smoothies m.m. Hvis du køber juice eller frugtsaft i butikkerne, så sørg for at få noget uden tilsat sukker – heller ikke kunstigt sødestof – og med frugtpulpen (kostfibrene) i behold. Pas på HFCS, High Fructose Corn Syrup, højfruktose-majssirup, fruktosesirup, majssirup og hvad de ellers kalder det...

 


Når du skal ud:

Når du skal ud i byen, på rejse, på museum, på udflugt, på besøg, til fest, på indkøb, så tag en god portion frugt eller grønt med i tasken eller i lommerne. Man bliver ofte fristet af diverse slik- og kagetilbud, eller man bliver lige sulten i toget eller i køen ved Netto-kassen. Så er det ret fedt lige at kunne snuppe sig et æble, en banan eller en gulerod.


Nogle gange, hvis du skal ud og spise hos nogen, der ikke rigtigt har fattet idéen, eller du skal til et arrangement, en fest el. lign. hvor man kan forvente et stort udvalg af kød-, mælke- og æggemad og et lille udvalg af plantemad, så spis et ordentligt måltid, inden du tager af sted. Så kan du i ro og mag udvælge de sparsomme grønne bidder, der er til rådighed uden at blive sulten og frustreret.

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node