Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hørfrø med kanel klar til at blive kværnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Æblemos med plantemælk

 

 

Mirabellegrød med plantemælk

 

 

Morgenmad

Råkost, gryn, grød, asiatisk, smoothies, drikke

Tilbage til Opskrifter...

 

 

1 Råkost

80 g hvidkål. hakket

80 g rødkål, hakket

100 g gulerod, revet

100 g æble, i tern

40 g rosiner

20 g græskarkerner

1 spsk dressing bestående af citronsaft og presset hvidløg

 

Dressingen er blot citronsaft og 1-2 pressede hvidløg i et lille syltetøjsglas, som stilles i køleskabet.

 

 

Variationer:

Gulerod, hvidkål, æble, græskarkerner, appelsinsaft

Gulerod, hvidkål, æble, appelsin, pinjekerner, æblecidereddike

Gulerod, hvidkål, æble, rosin, solsikkekerner, citronsaft, hvidløg

Gulerod, hvidkål, æble, rødbede, solsikkekerner, citronsaft, hvidløg

Gulerod, hvidkål, æble, blegselleri, græskarkerner, citronsaft, hvidløg

Gulerod, hvidkål, æble, broccoli, solsikkekerner, citronsaft, hvidløg

Gulerod, hvidkål, ananas, rosiner, pinjekerner, citronsaft, hvidløg


Rødbede, æble, solsikkekerner, appelsinsaft

Rødbede, æble, pinjekerner, persille, citronsaft, hvidløg

Rødbede, rødkål, snackpeber, broccoli, græskarkerner, citronsaft, hvidløg

Rødbede, gulerod, blegselleri, æble, persille, pinjekerner, citronsaft,  hvidløg

Rødbede, gulerod, ingefær, peberrod, persille, citronsaft, hvidløg


Grønkål, æble, cashewnødder, citronsaft

Rosenkål, æble, macadamianødder, citronsaft

Rødkål, appelsin, valnødder

Hvidkål, pærer, blegselleri, citronsaft, macadamianødder, gurkemeje, oregano

 

Hvidkål kan erstattes med sommerkål eller spidskål

Rødkål kan erstattes med rød spidskål

Gulerod kan erstattes med sødkartoffel, pastinak eller persillerod

Broccoli kan erstattes med blomkål eller rosenkål

Blegselleri kan erstattes med knoldselleri

Kerner: Der kan veksles mellem græskarkerner, pinjekerner eller solsikkekerner

Nødder: Mandler, valnødder, macadamianødder og cashewnødder

Citronsaft kan erstattes med æblecidereddike eller appelsinsaft

 

 


2 Gryn med plantemælk

10-20 g (to-tre spiseskefulde) havregryn 
10-20 g (to-tre spiseskefulde) cornflakes 
10 g (en spiseskefuld) hirseflager

10 g (en spiseskefuld) rugflager 
20 g (en spiseskefuld) hørfrø, kværnet 
1 tsk. kanel 
15 g (en spiseskefuld) mandler 
40 g (to spiseskefulde) rosiner 
90-100 g banan, i skiver 
3-4 deciliter soja/rismælk 

Frø og kanel kværnes i en kaffekværn. (Kanelen forhindrer frøolien i at klæbe til siderne af kværnen.)

 

Man behøver ikke at fylde så mange forskellige ting i den dybe tallerken. Havregryn med f.eks. kanel og banan plus plantemælk er OK. Så kan man mikse noget andet sammen de andre dage.

 

Variationer:

Speltflager, boghvedeflager, sojaflager, risflager, quinoaflager, amarantflager

Spiret rug, spiret spelt, spiret hirse

Hvedeklid, hvedekim, havreklid, risklid

Chiafrø, hampefrø

Valnødder, hasselnødder, cashewnødder, pecannødder, pinjekerner, solsikkekerner

Æbler, pærer, appelsin, ferskner, kiwi, svesker, abrikoser, figner, dadler, tranebær

Rismælk, soja/rismælk, rismælk m/hasselnødder, mandelmælk, quinoamælk, hampemælk

 

 

 

3 Grød med plantemælk

Gammeldaws havregrød med f.eks. æblemos og/eller hakkede svesker

Boghvedegrød med agavesirup, ahornsirup eller blåbærsirup

Firkornsgrød med rosiner, abrikoser, cashewnødder og knust hørfrø

Grovhavregrød med hirseflager, nødder, knust hørfrø og persille

Quinoagrød med hakket æble og rosiner

 

Aurions grødblandinger Link

 

Frugtgrød - alle mulige slags...

 

Bland en spiseskefuld kværnet hørfrø m/kanel i grøden, når den er færdig.

 


 

4 Asiatisk

Dampede grøntsager med en rest brune ris

Lynstegt tofu med strimlede grøntsager, tamari og hvidløg

Misosuppe*

 

 

Smoothies

Sojamælk/rismælk, blåbærsaft og knust hørfrø

Sojamælk/rismælk, granatæblesaft, knust hørfrø

Sojamælk/rismælk, mango, banan, ingefær, mynte

Sojayoghurt med blåbær, jordbær eller hindbær

 


 

6 Drikke (i prioriteret rækkefølge)

Vand

Chai the, grøn the, hvid the

Urtethe

Grøntsagssaft, helst hjemmepresset, med kostfibre

Frugtsaft, helst hjemmepresset, med kostfibre

Kornkaffe

Cacao

 

 

*Misosuppe

I en gryde sautéres 1 hakket løg, 2-3 pressede fed hvidløg og 1 cm hakket ingefær i en blanding af lidt tamari, madsherry og hvidvinseddike ca. 1 minut. Drys med lidt krydderier (karry, spidskommen, koriander, gurkemeje etc.) og tilsæt 2-4 slags fint snittede grøntsager, f.eks. bladselleri, persillerod, porre, gulerødder, hvidkål, squash, champignon etc. efter eget valg - ca. 1 dl af hver - og sautér et par minutter mere. Tilsæt ca. ½ liter vand eller grøntsagsbouillon (til det dækker grøntsagerne) og lad suppen simre ca. 15 minutter. Tag gryden af ilden og rør en spiseskefuld miso ud i lidt af kogevandet. Tilsæt misoen og lad suppen trække et par minutter. Kan drysses med persille, purløg, dild etc.

 

 

Janis Stanger:

Hvor vigtigt er det at spise morgenmad?

 

 

 

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node