Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

 

 

 

Opskrifter

Morgenmad, frokost, aftensmad, mellemmåltider.

 

 

På den ene side bør man spise afvekslende, det vil sige et bredt udvalg inden for grupperne frugt og bær, bladgrøntsager, andre grøntsager, rodfrugter, bælgfrugter, fuldkornsprodukter, nødder og kerner samt masser af krydderier og krydderurter. På den anden side gør det ikke noget, at man spiser den samme mad et par dage i træk, eller spiser rester fra aftensmaden til næste dags frokost etc.


Erfaringen siger, at det sværeste er især at få tilstrækkeligt med mørkegrønne bladgrøntsager (salat, spinat, grønkål, asiatiske grøntsager...) samt at undgå at fylde sig med rugbrød eller andet brød, når man har travlt.


Man behøver ikke at tage det så tungt med morgen, middag og aften. Man kan sagtens spise morgenråkost eller müesli til frokost og f.eks. suppe til morgenmad.

 

 

Morgenmad

Til morgenmad anbefales først og fremmest råkost. Dernæst gryn, grød og brød, afvekslende med smoothies. Eller blot frugt. Også suppe er godt om morgenen.

 

Frokost

Til frokost anbefales en stor skål grøn salat, gerne suppleret med hjemmebagt brød med pålæg. Rester fra dagen før er også godt. Og frugt. Og  suppe...

 

Aftensmad

Her anbefales som basis kartofler, fuldkornsris, fuldkornspasta, andre fuldkornsprodukter (hirse, quinoa, bulgur...) samt rodfrugter - dampede, lynstegte, ovnbagte eller i gryderetter. Også bønner og linser er et godt grundlag. Og dertil et bredt udvalg af grøntsager, ligeledes dampede, lynstegte eller ovnbagte. Det er en dårlig ide at koge grøntsagerne og smide kogevandet væk, da en del af vitaminern siver ud i kogevandet. Og salat. Og suppe. Og frugt.

 

Mellemmåltider

Frugt, tørret frugt, smoothies, grøntsagsstave, nødder... Og suppe!

 

 

Supper

Supper af enhver art anbefales både morgen, middag og aften.

 

Salater

Salat 1 eller 2 gange hver dag...

 

Smoothies

Forfriskning i ny og næ...

 

Desserter

Bør reserveres til særlige lejligheder...

 

 

Danske plantemadsbøger:

 

Michael Bitsch m.fl.: Det helbredende køkken

 

Cecilie Schulz: Grøn Glæde

 

Anima: Grønt på Grillen

 

 

Danske plantemadblogs:

(Det er ikke dem alle, der er oliefri, men det kan man jo selv justere...)

 

Luna Krause: Månebarnet

 

Henriette Vesterbak: Grøn, sund og lækker

 

Thomas E. Rex: Kærlighed og kikærter

 

Sara Hagedorn: Banan-mad

 

Ida Andersen Lang: Op med Grøntsagerne

 

 

Amerikanske oliefri plantemads-opskrifter:

 

Mary og John McDougalls opskriftsamling

 

Mary og John McDougalls opskriftsamling for Maximum Weight Loss

 

Opskrifter fra Engine 2 Diet

 

Joel Fuhrmans opskriftsamling

 

Forks Over Knives opskrifter

 

PCRMs opskrifter

 

Fatfree Vegan Recipes

 

Fatfree Vegan Kitchen

 

Straight UP Food

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node