Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter

 

 

John McDougall

Hjemmeside

 

 

Den amerikanske læge og ernæringsekspert, John McDougalls nye bog om Stivelse - menneskets basisføde.

 

Amazon Look Inside

 

Læs mere her

 

 

John McDougalls kostprogram

 

 

John McDougalls Color Picture Book

 

 

John McDougall:

Præsentation af Farvebilledbogen

Video 1 time 6 min

 

 

Bøger, der indeholder planer for omstilling til plantemad:

 

 

Amazon Look Inside

 

Bogens hjemmeside

 

 

 

Craig McDougall:

A guide To Plant-Based Nutrition

 

 

 

Engine 2 hjemmeside

 

Amazon Look Inside

 

Rip Esselstyn:

Get Fired Up!

Video 1 time 12 min

 

 

 

 

Den amerikanske diætist, Julianna Heavers vejledning i omstilling fra kødmad til plantemad.

 

Amazon Look Inside

 

 

 

30 grunde til at spise plantemad

 

 

 

Huffington Post:

The Science Behind the Diet

 

 

Se også:

 

Vidensgrundlag for plantemad

 

 

15.01.2015:

Plantemad halverer risiko for diabetes 2

 

09.12.2014:

Plantemad mindsker inflammation

 

26.11.2014:

Plantemad giver mindre stress og angst

 

12.11.2014:

Plantemad bedst for planeten

 

12.11.2014:

Plantemad mindsker smerter ved migræne

 

02.11.2014:

Plantemad bedre end protein til større muskler

 

17.10.2014:

Jo mere plantemad, jo mere vægttab

 

16.10.2014:

Plantemad bedrer overlevelsen fra brystkræft

 

14.10.2014:

Blot 7 dage på McDougall-kost forbedrer sundheden

 

01.10.2014:

Rekord: 12% plantespisere i Storbritannien

 

00.10.2014:

Plantemad effektivt mod diabetes 2

 

23.09.2014:

Frugt og grønt gør dig glad, nysgerrig og kreativ

 

17.09.2014:

Traditionel asiatisk kost mod sukkersyge

 

08.08.2014:

Plantemad mindsker neuropatiske smerter hos diabetikere

 

04.08.2014:

Plantemad bedst, fedt og sukker værst for nyrepatienter

 

03.08.2014:

Bær, frugt og grønt forlænger livet

 

30.07.2014:

Navajo-indianerne bekæmper diabetes med plantemad

 

29.07.2014:

Frugt og grønt mindsker risiko for tidlig død

 

27.06.2014:

Plantemad giver 60% mindre CO2

 

25.06.2014: Plantemad = bæredygtigt miljø, færre drivhusgasser og længere liv

 

27.05.2014:

Plantemad beskytter mod en lang række sygdomme

 

08.05.2014:

Frugt og grønt nedsætter risikoen for slagtilfælde

 

07.05.2014:

Plantemad beskytter mod hoftebrud

 

11.04.2014:

Plantemad = mindre hjertesygdom, diabetes og fedme

 

31.03.2014:

Frugt og grønt, men ikke frugtjuice, forlænger livet

 

28.03.2014:

Frugt og grøntsager giver sundere blodårer

 

24.03.2014:

Plantemad er sundest

 

24.02.2014:

Plantemad giver lavere blodtryk

 

10.02.2014:

Plantemad giver lavere cholesterol-tal

 

18.11.2013:

Plantemad giver bedre vægttab

 

18.11.2013:

Plantemad giver lavere vægt

 

15.10.2013:

Plantemad beskytter mod diabetes 2

 

15.10.2013:

Fiberrig plantemad mindsker risiko for metabolisk syndrom

 

09.10.2013: Plantemad mindsker risiko for brystkræft

 

17.09.2013:

Fedtfattig plantemad forlænger livet

 

10.06.2013: Plantefedt giver bedre overlevelse for prostatakræft-patienter

 

29.03.2013: Vegetarer har bedre tænder, men...

 

03.03.2013: Plantemad forbedrer dine gener

 

30.01.2013: Vegetarer har 32% mindre hjerte/kar-sygdomme

 

09.12.2012: Plantemad hjælper mod kræft

 

20.11.2012: Plantemad beskytter mod kræft

 

12.10.2012: Plantemad giver længere liv

 

11.07.2012: Fedtfattig plantemad hjælper mod hedeture

 

12.06.2012:

Ultra-maraton-løber spiser plantemad

 

30.05.2012: Plantemad og motion forlænger livet

 

30.04.2012:

Plantespisere har mindre fedt og cholesterol

 

13.03.2012: Plantemad giver bedre humør

 

17.02.2012:

Grove grøntsager hjælper diabetikere

 

03.11.2011: Plantemad og motion beskytter mod diabetes 2

 

01.11.2011: Planteprotein bedre end animalsk protein

 

07.10.2011: Plantemad nedsætter risiko for diabetes 2

 

22.09.2011: Plantespisere er sundere - også i Kina

 

08.09.2011: Plantemad beskytter mod (tarm)kræft

 

24.08.2011:

Spis plantemad og lev ti år længere

 

20.07.2011: Plantemad (mange fibre) giver færre tarmsygdomme

 

08.07.2011: Plantemad virker bedre end kirurgi

 

11.06.2011: Plantemad er sundere på ALLE områder

 

00.05.2011: Plantemad mindsker risikoen for kræft

 

00.05.2011: Plantemad og motion hjælper mod diabetes 2

 

20.04.2011:

Verdens bedste læge spiste plantemad!

14.04.2011:

Mad der gør dig sund: Socialt program i USA, vi kunne lære af

 

05.04.2011: Plantemad reducerer risiko for metabolisk syndrom

 

06.03.2011:

Folk på plantemad er glade og trives godt

 

00.03.2011: Eliminationsdiæt og plantenæringsstoffer mildner fibromyalgi

 

19.02.2011: Hjertelæger bliver plantespisere

 

08.02.2011:

Børn bliver klogere af plantemad

 

00.00.2011:

Etiopiske løbere spiser hovedsageligt plantemad

29.12.2010: Plantemad sundest for nyrepatienter

23.12.2010: Rødbeder sænker blodtrykket

 

08.11.2010: Plantemad giver mest omega 3

16.09.2010: Antioxidanter i plantemad styrker immunforsvaret

 

18.08.2010: Plantemad reducerer vækst i kræftceller med 20%

 

01.06.2010: Plantemad giver bedre humør

 

01.04.2010: Vegetarisk kost og vægttab gavnligt for fibromyalgi

 

17.03.2010: Ovariekræftpatienter overlever bedre på plantemad

02.02.2010: Plantemad og lidt motion giver bedre blodårer

 

10.11.2009: Plantemad giver bedre humør

 

01.10.2009: Plantemad sænker cholesterol-niveauet

 

07.07.2009: Plantespisere har mindre forekomst af flere kræftformer

 

30.04.2009a: Fedtfattig plantemad: Generelle forbedringer for diabetikere

 

30.04.2009b: Fedtfattig plantemad: Generelle forbedringer for diabetikere

 

02.10.2008: Fedtfattig plantemad bedre end sukkersygeforenings kostråd

 

16.09.2008: Plantemad forlænger livet og giver mindre sygdom

 

18.03.2008:

Glutenfri plantemad beskytter mod leddegigt

 

00.09.2007: Plantemad anbefales til prostatakræft-patienter

 

20.04.2007: Planteøstrogener mindsker kræftrisiko

 

15.12.2006: Vegetarer er mere intelligente

 

27.07.2006:

Fedtfattig plantemad holder blodsukkeret under kontrol

 

31.10.2005:

Fedtfattig plantemad beskytter mod prostatakræft

 

08.09.2005: Plantemad gi'r vægttab - også uden motion

 

00.09.2005:

Plantemad sinker udviklingen af tidlig prostatakræft

 

13.01.2005: Plantemad sænker for højt blodtryk

 

02.09.2003: Plantemad hjælper mod diabetes 2

 

23.07.2003: Plantemad lige så effektivt som cholesterol-piller

 

00.06.2003:

Fedt- og saltfattig plantemad forlænger livet

 

15.04.2002: Plantemad og motion bremser prostatakræft

 

00.10.2001:

Glutenfri plantemad hjælper mod gigt

 

26.09.2001:

Rå plantemad hjælper mod fibromyalgi

 

30.11.2000: Plantemad med fibre og antioxidanter hjælper mod gigt

 

00.07.2000:

Veganske mænd har 9% mindre IGF-1

 

00.00.2000: Plantemad hjælper mod fibromyalgi

 

00.12.1999: Planteprotein mindsker risiko for fedme, kræft, hjerteanfald m.m.

 

00.09.1999: Plantemad hjælper mod leddegigt

 

00.00.1999:

Rå plantemad mod hjertesygdomme, kræft og leddegigt

 

00.03.1998: Plantemad godt mod gigt

 

00.11.1986: Plantemad gør blodet mere flydende

 

00.07.1984: Plantemad forbedrer blodtrykket

 

Hvad er Plantemad?

Dette er en tilnærmet dansk udgave af John McDougalls kostprogram

»The Starch Solution«

 

En lang række såkaldt kroniske sygdomme kan forebygges, mildnes eller kureres ved at man spiser en alsidig, fiberrig plantekost med meget lidt fedt og meget lidt af en bestemt slags kulhydrater, de såkaldte raffinerede, hurtige eller simple kulhydrater. Hertil kommer motion. Dette kan udmøntes i følgende kostråd:

 

1 Spis uraffinerede, fiberholdige kulhydrater

2 Undgå alle animalske produkter

3 Undgå alle vegetabilske olier

4 Dyrk motion

 

Læs også:

Ernæringslære

Mennesket er plantespiser

Mest planter

Det videnskabelige grundlag for plantemaden

 

 

1 Spis uraffinerede, fiberholdige kulhydrater. Uraffinerede, fiberholdige, langsomme, grove eller komplekse kulhydrater får vi fra: frugt og bær, bladgrøntsager, kål, farverige grøntsager, stivelsesholdige grøntsager, rodfrugter, bælgfrugter, fuldkornsprodukter samt en lille smule nødder og kerner, krydderurter og krydderier. Kort sagt: alle spiselige råvarer fra planteriget - før de havner på fabrikkerne.

 

Undgå de raffinerede, hurtige og simple kulhydratprodukter som hvidt mel (franskbrød, pasta, pizza, hvide ris m.m.). Undgå sukker (kager, slik, læskedrikke m.m.), og alkohol. Spis friske, ubehandlede, uraffinerede, intakte og økologiske fødevarer. Spis kun brød, pasta og pizza af fuldkorn. Undgå smarte, industriforarbejdede, ovnklare færdigretter og lav selv mad fra grunden. Undgå juice og søde drikke uden fibre. Kroppen har det bedst med at få ca. 80% af sine kalorier fra uraffinerede, fiberholdige kulhydrater.

 

Læs også:

Næringsindhold

Stivelse

Korn

Kostfibre

Sukkermyter

Sukkerskader

Fytokemikalier (overordnet)

Fytokemikalier (detaljer)

 

 

2 Undgå alle animalske produkter. Spis ikke nogen former for kød, fisk, fugl, æg eller mælkeprodukter, fordi de indeholder masser af fedt og cholesterol og for mælke-produkternes vedkommende desuden mælkesukker. For meget animalsk fedt samt cholesterol belaster sammen med sukkeret hjertet og blodårerne, og animalsk protein belaster nyrerne. Animalsk protein ødelægger endvidere kroppens syre/base-balance, hvilket øger risikoen for knogleskørhed, og der er undersøgelser der viser sammenhæng mellem animalsk protein og visse former for kræft.

 

Der er tilstrækkeligt med protein i vegetabilske fødevarer, og man kommer heller ikke til at mangle andre næringsstoffer (jern, calcium etc.) ved at udelade animalske produkter. Kroppen behøver kun at få 5-10% af sine kalorier fra protein.

 

Læs også:

Kød

Fisk

Fjerkræ

Æg

Mælk

Ost

Proteinmyter

Calcium

Jern

 

 

3 Undgå alle vegetabilske olier. Undgå som hovedregel også ekstra fedtstoffer fra planteriget, dvs. planteolier, plantemargarine, kokosolie, avocado, oliven og nødder. Der er tilstrækkeligt med sunde fedtstoffer i grøntsagerne selv, og ekstra plantefedt belaster hjerte og blodårer på samme måde som animalsk fedt. 25-30 gram nødder plus 1 spsk. knuste hørfrø eller valnødder pr. dag er dog OK.

 

Stegning i olie bør undgås og erstattes af vandstegning, dampning og kogning. Salatdressinger sammensættes af saft fra citrusfrugter samt balsamico, hvidvinseddiker o.lign. Kroppen behøver kun at få 5-10% af sine kalorier fra fedt.

 

Læs også:

Essentielle olier

Mikkel Hindhede: Forsøg over Fedtminimum

Vandstegning

 

 

4 Dyrk motion. Minimum en halv times gang, løb, cykling, svømning eller styrketræning om dagen, helst lidt blandet, f.eks. løb hver anden dag, styrketræning hver anden dag, cykling i weekenden etc. Det bedste er, hvis man også kan integrere noget motion i sin hverdag, f.eks. praktisk arbejde, havearbejde, bære ting frem og tilbage, op og ned ad trapper osv. Har du mulighed for en hel time, så er det dobbelt så sundt. Det er også sundt at anstrenge sig i korte intervaller, f.eks. 30 sekunders sprint. Dyrker du meget motion, skal du blot spise mere af alt. Særlige proteintilskud og lignende er ikke nødvendigt.

 

Læs også:

Motion

Træning og protein

 

 

B12- og D-vitamin

Ved en alsidig fedt-, sukker- og saltfattig plantebaseret kost uden animalske produkter plus motion og solskin behøver man ikke andet kosttilskud end 9 µg B12-vitamin. (Det er dog ikke muligt at få vegetabilske B12-piller med så lavt vitaminindhold, så derfor anbefaler jeg en B12-pille på 125µg methylcobalamin.)

 

Kan man ikke få tilstrækkeligt med sol - 15-20 minutter om dagen, hvilket er så godt som umuligt i Danmark i vinterhalvåret - bør man også tage 50 µg D-vitamin dagligt. Øvrige kosttilskud er ikke nødvendige.

 

Læs også:

B12-vitamin

D-vitamin

Vitaminpiller

 

 

 

John McDougalls kosttallerken: Fyld din tallerken med

 

70% stivelse i form af fuldkorn, rodfrugter og bælgfrugter

20% grøntsager med vægt på grønne og gule grøntsager

10% frugt af alle slags

0% kød, mælkeprodukter og æg

Drik vand

 

Hvis du er overvægtig og gerne vil tabe dig, så anbefales følgende fordeling:

 

45% stivelse

45% grøntsager

10% frugt

 

 

Se også:

 

Omstilling til plantemad

- en konkret plan for omstilling til plantemad

 

 

Dyr er ikke nødvendige for en sund kost

 

Kød, mælkeprodukter og æg er ikke nødvendigt for den menneskelige ernæring. Efter mere end 100 års ernæringsforskning har man ikke fundet et eneste eksempel på et eneste nødvendigt næringsstof, som kun kan fås fra animalske kilder. Alt, hvad vi har brug for, kan vi få fra planter, bakterier og solskin. Her er en oversigt:

 

Nødvendige næringsstoffer: Oprindelige kilder:
Essentielle aminosyrer (9) Planter
Linolsyre (LA, omega 6) Planter
Alfalinolensyre (ALA, omega 3) Planter
Glucose Planter
Beta-carotin (provitamin A) Planter
Tocopheroler (vitamin E) Planter
Cholecalciferol (vitamin D) Solskin
Phylloquinon (vitamin K) Planter
Thiamin (B1) Planter og bakterier             
Riboflavin (B2) Planter og bakterier
Niacin (B3) Planter
Pantothensyre (B5) Planter og bakterier
Pyridoxin (B6) Planter og bakterier
Biotin Planter og bakterier
Folat Planter og bakterier
Cobalamin (B12) Bakterier
Ascorbinsyre (vitamin C) Planter
Mineraler Jord, vand, planter

 

Kilde: Don Matesz: Powered by Plants, 2013, side 259. Link

 

 

Hvorfor McDougall's »The Starch Solution?

 

Jeg har de sidste fem-seks år undersøgt en lang række postulerede sunde kostformer. Her er min begrundelse for, at jeg har valgt John McDougalls »The Starch Solution« som den bedste:

 

Tættest på det, man er vant til:

Velkendte stivelsesholdige råvarer: Kartofler, brune ris, fuldkornspasta, -brød...

Almindelige velkendte grøntsager: Gulerødder, løg, porrer, kål, bønner, tomater...

Almindelige velkendte frugter: Æbler, pærer, bananer...

 

Råvarerne er let tilgængelige

Råvarerne er billige

Maden er let at lave

 

Ingen specielle variationskrav

Ingen kalorietælling

Ingen portionskontrol

Ingen særlige madkombinationer

Ingen krav om særlig rækkefølge

Ingen eksotiske superfoods

 

Ingen kunstige industriprodukter fremstillet af isoleret koncentreret sojaprotein, hvedeprotein eller quorn (= ingen kød- eller osteerstatninger, ingen proteinpulver)

 

Kun lidt (max. 5% af kalorierne) traditionelle sojaprodukter: tofu, miso, sojamælk, sojayoghurt (opfattes som tilbehør, ikke som hovedingredienser)

 

Kun lidt nødder, kerner og frø

Kun lidt avocado og oliven

Kun lidt tørret frugt

Kun lidt juice og smoothie

Kun lidt salt, sukker og krydderier

Ingen kosttilskud undtagen B12

 

Moderat motion

Solskin

 

Facebook-gruppe: The Starch Solution Danmark

 

 

 

 


 

 

 

Vor tids standardværk om mad, sundhed og sygdom er den amerikanske professor i biokemi, T. Colin Campbells: »The China Study«, som viser, at jo mere plantemad, du spiser, jo sundere bliver du, og jo flere animalske produkter, du spiser, jo mere syg bliver du.

 

Amazon Look Inside

 

Omtale af bogen her.

 

 

 

Titlen taler sandt, hvis du spiser plantemad. Eneste bog på dansk af den amerikanske hjerte-specialist Dean Ornish. Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan lånes på biblioteket.

 

 

 

James A. Joseph, Daniel A. Nadeau og Anne Underwood: »Kostens naturlige farvekode« er en detaljeret viden-skabelig gennemgang af udvalgte frugter, bær og grøntsagers sundheds-mæssige betydning. Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan lånes på biblioteket.

 

 

 

01.01.2005:

Plantemad og motion bekæmper kroniske sygdomme

 

 

 

Forår 2013:

Den verdenskendte forskningsinstitution, Kaiser, anbefaler nu plantemad

 

Efterår 2013:

Craig and John McDougalls kommentar

 

 

 

 

Michael Greger:

Sådan forlænger plantemad dit liv

 

 

 

Det helbredende køkken

 

Første danske bog, der bruger de amerikanske erfaringer om, hvordan man forebygger og kurerer diabetes 2

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node