Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

Relevante bøger:

 

 

T. Colin Campbell:

The China Study

 

Amazon Look Inside

 

Bogens hjemmeside

 

T. Colin Campbells hjemmeside

 

 

 

Jane Plant:

Prostate Cancer

 

Amazon Lok Inside

 

Jane Plants hjemmeside

 

 

 

James A. Joseph m.fl.:

Kostens naturlige farvekode

 

 

 

John McDougalls kostprogram

 

En tilnærmet dansk udgave af dette kostprogram kan ses på denne side:

 

Introduktion til plantemad

 

 

John McDougalls Color Picture Book

 

 

John McDougall:

Præsentation af Farvebilledbogen

Video 1 time 6 min

 

 

00.01.2015:

Mælkeprodukter giver øget risiko for prostatakræft

 

24.11.2014:

Selen (broccoli, hvidløg) måske gavnligt mod kræft

 

29.10.2014:

Valnødder bremser prostatakræft

 

23.10.2014:

Højt indtag af plantemad og især tomatprodukter beskytter mod prostatakræft

 

21.05.2014:

Protein, fedt og mælkeprodukter = prostatakræft

 

00.03.2014:

Mættet fedt og calcium risikofaktor for prostatakræft

 

12.02.2014:

Gulerødder mod prostatakræft

 

05.11.2013:

Overvægt forhøjer dødsrisiko ved prostatakræft

 

23.08.2013:

Frugt og grøntsager mindsker risikoen for blærekræft

 

29.07.2013:

Mælk risikofaktor for kræft

 

11.07.2013:

Fiskeolie øger risiko for prostatakræft

 

Hør også interview med Alan Kristal om denne undersøgelse

 

10.06.2013:

Plantefedt giver bedre overlevelse for prostatakræft-patienter

 

00.05.2013:

Dårlig søvn øger risiko for prostatakræft

 

04.04.2013:

PSA-test anbefales ikke længere

 

19.12.2012:

Mælk øger risikoen for prostatakræft

 

00.12.2012:

Kød og mælk giver tidligere pubertet

(= kræftrisiko)

 

22.10.2012:

Metabolisk syndrom øger dødsrisiko ved prostatakræft

 

19.10.2012:

Alsidig plantemad mindsker risikoen for prostatakræft

 

25.09.2012:

Fedt øger risikoen for prostatakræft

 

05.03.2012:

Tranebær hjælper mod prostatakræft

 

28.02.2012:

IGF-1 får kræftceller til at vokse

 

20.12.2011:

Mælk som ung forhøjer risikoen for prostatakræft

 

30.11.2011:

Hakkekød og for-arbejdet kød øger risikoen for prostatakræft

 

23.11.2011:

Rødt kød øger risiko for aggressiv prostatakræft

 

02.11.2011:

Prostatakræft kan sultes ihjel: Undgå proteinet Leucin!

 

11.10.2011:

Vitamin E øger risiko for prostatakræft

 

03.10.2011:

Æg øger risiko for prostatakræft

 

22.09.2011:

Multivitaminpiller øger risikoen for bryst- og prostatakræft

 

17.09.2011:

Calcium øger risikoen for prostatakræft

 

15.07.2011:

Fedtfattig kost hæmmer tumorvækst

 

18.05.2011:

Overvægt tredobler (prostata)kræftrisiko

 

18.05.2012:

Kaffe mindsker risikoen for prostatakræft

 

07.01.2011:

Motion bekæmper prostatakræft

 

15.01.2010:

Æg giver tilbagefald for prostatakræft-patienter

 

08.10.2009:

Kød øger risikoen for prostatakræft

 

15.05.2009:

IGF-1 øger risikoen for prostatakræft

 

01.04.2009:

K-vitamin bekæmper prostatakræft

 

31.03.2009:

Soja mindsker risikoen for bryst- og prostatakræft

 

10.03.2009:

Folinsyretilskud øger risikoen for prostatakræft

 

29.01.2009:

Cholesterol øger tumorvækst i prostatakræft

 

19.09.2008:

Hørfrø beskytter mod prostatakræft

 

29.05.2008:

Tørrede tomater bedst mod prostatakræft

 

09.01.2008:

Fedtfattig komælk forbundet med prostatakræft

 

00.09.2007: Plantemad anbefales til prostatakræft-patienter

 

30.08.2007:

Asiatiske mænd overlever oftere prostatakræft

 

24.07.2007:

Broccoli, blomkål, spinat m.m. reducerer risiko for prostatakræft

 

05.04.2007:

Komælk øger risiko for prostatakræft

 

15.01.2007:

Kombineret broccoli og tomat mest effektivt mod prostatakræft

 

00.00.2007:

Mælkeprodukter øger risikoen for prostatakræft

 

01.12.2006:

Komælk øger risiko for testikelkræft

 

00.06.2006:

Højt cholesteroltal forbundet med prostatakræft

 

31.10.2005:

Fedtfattig plantemad beskytter mod prostatakræft

 

00.09.2005:

Plantemad sinker udviklingen af tidlig prostatakræft

 

01.08.2004:

IGF-1 øger risikoen for prostatakræft

 

00.00.2004:

Mælkeprodukter øger risikoen for prostatakræft

 

15.04.2002:

Plantemad og motion bremser prostatakræft

 

00.04.2002:

Fedtfattig kost med sojabønner godt mod prostatakræft

 

10.03.2002:

Mejeriprodukter risikofaktor for prostatakræft

 

07.03.2002:

Tomatsovs nedsætter risiko for prostatakræft

 

00.10.2001:

Mælkeprodukter og calcium øger risiko for prostatakræft

 

00.06.1999:

Jo mere mælk og jo mindre tomat - jo mere prostatakræft

 

00.12.1998:

Fedt forbundet med øget risiko for prostatakræft

 

00.12.1998:

Calcium kan øge risikoen for prostatakræft

 

23.01.1998:

IGF-1 forbundet med prostatakræft

 

00.09.1988:

Mælk forbundet med prostatakræft

 

Prostatakræft

© Leif Varmark, plantemad.dk, 2011. Oversat og redigeret fra T. Colin Campbell: »The China Study«, 2006, side 177-180.

 

 

Prostata er et mandligt reproduktivt organ, omtrent på størrelse med en valnød, som befinder sig mellem blæren og tyktarmen. Den producerer noget af den væske, som hjælper sædcellerne på vej mod kvindens æg.

 

Prostatakræft er den hyppigste form for kræft blandt mænd i Danmark næst efter hudkræft. Der konstateres mere end 3000 nye tilfælde hvert år. Halvdelen af alle mænd over 70 år har latent prostatakræft. I 2006 døde 1179 mænd af prostatakræft.

 

Selv om der er uenighed blandt forskere om sammenhængen mellem kost og kræft, er der en række sikre antagelser, som længe har været accepteret:

 

1) Prostatakræftens udbredelse varierer stærkt mellem forskellige lande, endog mere end brystkræft.

 

2) Høj forekomst af prostatakræft findes hovedsageligt i samfund med vestlig kost og livsstil.

 

3) Når mænd fra udviklingslandene antager en vestlig kost og livsstil eller flytter til vestlige lande, rammes de i stigende grad af prostatakræft.

 

Disse sygdomsmønstre ser vi også ved de andre »velstandssygdomme«. Selv om der som altid er en genetisk faktor, er det miljøet, dvs. kost og livsstil, der spiller den dominerende rolle. Nyere forskning viser, at en af de mest pålidelige og præcise forbindelser mellem kost og prostatakræft er mælkeprodukter.

 

 

Observerede sammenhænge

 

En forskningsoversigt fra Harvard 2001 konkluderer: »…tolv ud af …fjorten case-control-undersøgelser og syv ud af…ni kohorteundersøgelser har fundet en positiv forbindelse mellem et vist mål af mælkeprodukter og prostatakræft. Dette er et af de mest pålidelige tegn til forudsigelse af prostatakræft i den videnskabelige litteratur. I disse undersøgelser havde mænd med det højeste indtag af mælkeprodukter omtrent dobbelt risiko for prostatakræft som sådan og op til firedobbelt stigning i risiko for metastatisk eller dødelig prostatakræft i forhold til mænd med laveste indtag.« (1)

 

En anden oversigt fra 1998 kommer til en lignende konklusion: »I befolknings-undersøgelser er der overensstemmelse mellem indtag af kød- og mælkeprodukter og dødelighed fra prostatakræft [her citeres 1 undersøgelse]. I case-kontrol- og prospektive undersøgelser er hovedleverandørerne af animalske protein – kød, mælkeprodukter og æg – jævnligt blevet sat i forbindelse med højere risiko for prostatakræft [her citeres 23 undersøgelser]. Adskillige undersøgelser har fundet en sammenhæng især hos ældre mænd [her citeres 6 undersøgelser] om end ikke alle [her citeres 1 undersøgelse]. Den konsekvente sammenhæng med mælkeprodukter kan skyldes, i det mindste delvis, deres indhold af calcium og fosfor.« (2)

 

En oversigt fra 2007 over 76 undersøgelser viste, at mænd med prostatakræft, der spiste en fedtfattig plantebaseret kost havde significant større chancer for at leve længere end mænd, der indtog mange kød- og mælkeprodukter. En fedtrig, fiberfattig kost forøger kroppens niveauer af testosteron, estradiol og insulin, hvilket igen forøger kræftcellernes vækst. (3)

 

 

Mekanismerne

 

En af mekanismerne bag disse observerede sammenhænge skyldes virkningerne af væksthormonet IGF-1 (insulin-like growth factor 1), som vores krop producerer. Under normale omstændigheder regulerer IGF-1 vores cellers vækst uden problemer, men når vi spiser mad fra dyreriget sker der følgende:

 

1 Animalsk protein forøger kroppens produktion af IGF-1, med forøget cellevækst til følge. (4)

 

2 Mælk og mælkeprodukter indeholder også IGF-1, som overføres til vores krop, hvilket yderligere forøger kropscellernes vækst.

 

Denne forøgelse af cellevæksten gælder også kræftceller. Der udvikles hele tiden kræftceller i vores krop, men normalt kan immunforsvaret nå at destruere dem. Ved forøget cellevækst kan immunforsvaret ikke følge med. Folk med forøget indhold af IGF-1 i blodet kan have op til 5 gange så høj risiko for fremskreden prostatakræft. (5)

 

3 Vitamin D bliver i kroppen omsat til en særlig aktiv form for vitamin D, kaldet 1,25 D, som har en beskyttende virkning mod kræft. Animalsk protein hæmmer produktionen af dette aktive og beskyttende vitamin. (6)

 

4 Også forøget indtag af calcium forårsager mindre produktion af 1,25 D. (6)

 

 

Konklusion

 

Kød, mælkeprodukter og æg indeholder store mængder af animalsk protein, IGF-1 og calcium. Animalske produkter udgør derfor en høj risiko for udvikling af prostatakræft.

 

Den officielle forskning er næsten, men ikke helt, enig i dette. I DTUs »Vidensgrundlag for rådgivning om indtag af mælk, mælkeprodukter og ost i Danmark, 2010« (7) står der følgende side 32:

 

Kohortestudier blandt raske og case-kontrol studier tyder på, at højt indtag af mejeriprodukter i alt og evt. mælk alene formodentlig øger risikoen hos voksne for prostatakræft (styrke A). Om det samme gælder for børn og unge er uvist.

 

Det tilføjes: I 2007 konkluderede World Cancer Research Fund, at der var en sandsynlig positiv sammenhæng mellem indtag af kost med højt kalciumindhold og øget risiko for prostatakræft (samt begrænset positiv sammenhæng med indtag af mælk og mejeriprodukter). En mulig forklaring var netop indholdet af kalcium, som bl.a. stimulerer celledeling. En anden mulig forklaring var mælkens stimulerende effekt på IGF-1.

 

 

Plantemad beskytter

 

Det er en kendt sag, at frugt og grøntsager yder beskyttelse mod flere former for kræft. Det skyldes deres indhold af antioxidanter og en lang række fytokemikalier med antihormonelle og væksthæmmende egenskaber. Den engelske professor i geokemi, Jane Plant, har i sin bog »Prostate cancer« en liste på en snes stoffer, som modvirker ukontrolleret celledeling og forceret cellevækst, og i bogen »Kostens naturlige farvekode« af James A. Joseph m.fl. er der minutiøs gennemgang af endnu flere kræftbekæmpende planter og deres indholdsstoffer. Det drejer sig især om grøntsager fra kålfamilien – grønkål, broccoli, rosenkål, hovedkål, majroer etc. - og løgfamilien – gule og røde løg, hvidløg, scalotteløg, porrer etc. - men også frugt og bær, nødder og kerner, sojabønner og grøn the. Også granatæblesaft har vist sig at kunne forsinke udviklingen af prostatakræft ved at hæmme cellevækst. (8)

 

Af særlig interesse i forbindelse med prostatakræft er stoffet lycopen, som har vist sig at kunne mindske risikoen for at udvikle prostatakræft med 35-50%. (9) Lycopen findes i tomater, vandmelon, pink grapefrugt, abrikoser, guava og papaya. Adskillige undersøgelser har vist, at mænd, der spiser mange tomater, meget tomatsovs og mange varme retter med tomat, har langt mindre prostatakræft end andre. Virkningen af lycopen forøges ved opvarmning af tomaterne. (10)

 

 

Referencer

 

(1) Chan JN, and Giovannucci EL. »Dairy products, calcium, and vitamin D and risk of prostate cancer.« Epidemol. Rev. 23(2001):87-92. Link

 

(2) Giovannucci E. Dietary influences of 1,25 (OH)2 vitamin D in relation to prostate cancer: a hypothesis.« Cancer Causes and Control 9(1998):567-582. Link

 

Butler LM, Wong AS, Koh WP, Wang R, Yuan JM, Yu Mc. »Calcium intake increases risk of prostate cancer among Singapore Chinese.« Cancer Res. 70(2010):4941-8. Link

 

(3) Susan Berkow m.fl.: »Prostate Cancer Survival Improves with Low Fat Vegan Diet«. Link

 

(4) Dol SQ, Rasaiah S, Tack I , et al. »Low-protein diet suppresses serum insulin-like growth factor-1 and decelerates the progression of growth hormone-induced glomerulosclerosis.« Am. J. Nephrol. 21(2001):331-339. Link

 

Heaney RP, McCarron DA, Dawson-Hughes B, et al. »Dietary changes favorably affects bone remodeling in older adults.« J. Am. Diet. Assoc. 99(1999):1228-1233. Link

 

Allen NE, Appelby PN, Davey GK, et al. »Hormones and diet: low insulin-like growth factor-1 but normal bioavailable androgens in vegan men.« Brit. J. Cancer 83(2000):95-97. Link

 

Hoppe CF , Mølgaard C , Vaag A , Michaelsen KF. The effect of seven day supplementation with milk protein fractions and milk-minerals on insulin-like growth factors and glucose-insulin metabolism in Danish prepubertal boys . I: Proceedings from LMC International Food Congress 2006. Levnedsmiddelcentret. 2006. s. 46. (Scandinavian Journal of Food and Nutrition).

 

(5) Chan JM, Stampfer MJ, Ma J, et al. »Insulin-like growth factor-1 (IGF-1) and IGF binding protein-3 as predictors of advange-stage prostate cancer.« J Natl Cancer Inst 94(2002):1099-1106. Link

 

(6) T. Colin Campbell: »The China Study«, 2006, side 361 ff.: Appendix C, The »Vitamin« D Connection.

 

(7) Rapporten »Vidensgrundlag for rådgivning om indtag af mælk, mælkeprodukter og ost i Danmark, 2010« kan downloades her

 

(8) Gasmi J, Sanderson JT. »Growth Inhibitory, Antiandrogenic, and Pro-apoptotic Effects of Punicic Acid in LNCaP Human Prostate Cancer Cells.« J Agric Food Chem. 2010 Nov 10. Link

 

(9) Giovannucci E, Ascherio A, Rimm EB, Stampfer MJ, Colditz GA, Willett WC. »Intake of carotenoids and retinol in relation to risk of prostate cancer.« J Natl Cancer Inst. 1995 Dec 6;87(23):1767-76. Link

 

(10) Giovannucci, E. Tomatoes: tomato-based products, lycopene and cancer: review of the epidemiological literature. J Natl Cancer Inst. 91(1999):317-331. Link

 

 

10-punktsstrategi mod prostatakræft

© Leif Varmark, plantemad.dk, 2011. Oversat og kommenteret efter Nyhedsbrev fra Joel Fuhrman 16.6.2011.

 

1) Spis masser af korsblomstrede grøntsager

Korsblomstrede grøntsager (broccoli, grønkål, bok choy, rucola, blomkål, rosenkål, kål, radiser m.fl.) indeholder fytokemikalier, som stimulerer kroppen til at afgifte kræftfremkaldende stoffer. Mænd, der spiste tre en halv dl eller flere korsblomstrede grøntsager om ugen, var 41 procent mindre tilbøjelige til at udvikle prostata cancer(1).

 

2) Nedsæt forbruget af animalsk protein

Det er almindeligt anerkendt, at et højt forbrug af animalsk protein er forbundet med større risiko for prostatakræft (2). Større forbrug af kød, fjerkræ og fisk er forbundet med højere niveauer i blodet af IGF-1 (insulin-lignende vækstfaktor-1), hvilket igen er forbundet med øget risiko for prostatakræft (3). Begræns animalske produkter til mindre end to portioner om ugen (ca. 80 g) eller undgå dem helt. Planteprotein er derimod beskyttende - bælgfrugter og minimalt forarbejdede sojaprodukter er forbundet med nedsat risiko for prostatakræft (4).

 

3) Spis masser af tomater

En undersøgelse af mere end 40.000 mænd viste, at dem, der spiste flest tomat-baserede fødevarer (herunder kogte tomater og tomatsauce), reducerede deres samlede risiko for prostatakræft med 35 procent og deres risiko for fremskreden prostatakræft med 50 procent (5) Lycopen, som findes i rigelige mængder især i kogte tomatprodukter, menes at være hovedansvarlig for denne fordel. Tomater er meget næringsrige og indeholder udover lycopen også en række andre beskyttende fytokemikalier.

 

4) Spis masser af løgplanter (Allium-familien) samt gule/orange grøntsager

Grøntsager fra Allium-familien - løg, hvidløg, porrer, skalotteløg, forårsløg, purløg m.fl. - har organosulfur-stoffer med antikræft-effekt og er forbundet med nedsat risiko for prostatakræft (6). Indtag af orange grøntsager, herunder gulerødder, græskar, sødkartofler, vintersquash og majs, viste sig ligeledes at nedsætte risikoen for prostatakræft (7).

 

5) Sørg for tilstrækkeligt med D-vitaminer

Stadig mere forskning viser, at for lidt D-vitamin er forbundet med øget risiko for flere kræftformer, herunder prostatakræft (8). Selv om solen er en af de bedste kilder til D-vitamin, er det svært for moderne mennesker at få tilstrækkelig D-vitamin fra solen gennem hele livet uden at øge risikoen for hudkræft. Den sikreste måde at få D-vitamin på er gennem kosttilskud (*).

 

6) Stol ikke på PSA-screening som en metode til »tidlig påvisning« for at forhindre prostatakræft

Ca. 70% af mænd med forhøjet PSA (Prostata Specifikt Antigen) har faktisk ikke kræft, og mange forskere mener, at PSA-screening ikke reducerer antallet af prostatakræft-relaterede dødsfald (9). I dag anbefaler US Preventive Services Task Force, American College for Sygdomsforebyggelse og den amerikanske Kræftens Bekæmpelse ikke rutinemæssig PSA screening (10).

 

7) Undgå tilskud af folinsyre

Folinsyre er den syntetiske form for folat, et af B-vitaminerne. Ligesom med brystkræft er folinsyretilskud sat i forbindelse med øget risiko for prostatakræft, mens folat fra maden er forbundet med nedsat risiko (11). Få naturlig folat fra grønne grøntsager og bønner i stedet for syntetisk folinsyre fra kosttilskud.

 

8) Undgå mejeriprodukter

Der er betydelige beviser, som indikerer, at mænd, der undgår mejeriprodukter (mælk, yoghurt, smør, ost osv.) har lavere risiko for at udvikle prostatakræft. En undersøgelse, der dækkede 41 lande, viste en stærk sammenhæng mellem per capita mælkeforbrug og prostatakræft-relaterede dødsfald (12).

 

9) Dyrk motion mindst 3 timer om ugen

Motion, især udholdenheds-motion som spadsereture, løb, cykling og svømning, er effektive former for sygdomsbeskyttelse. I en undersøgelse havde mænd, der rapporterede om kraftig aktivitet i mindst tre timer om ugen, 61% lavere risiko for at dø af prostatakræft. Motion kan ikke blot medvirke til forebyggelse af prostatakræft, men kan også bremse udviklingen af kræft (13).

 

10) Kosttilskud med zink

I en undersøgelse af 525 mænd med prostatakræft, viste dem, der indtog mest zink (15,7 mg dagligt) sig at have 74% reduktion i risikoen for død sammenlignet med mænd, der indtog mindre end 12,8 mg zink dagligt (14). Effekten af zink ligger i dens evne til at forårsage prostatakræft-celledød. Det er vigtigt at bemærke, at zink fra vegetabilske fødevarer ikke altid optages effektivt af kroppen (15). For at sikre tilstrækkelige zink niveauer (og B12, D og jod) anbefaler jeg tilskud med en multivitaminpille, som ikke indeholder folinsyre (**).

 

 

Referencer:

 

(1) Kirsh V, Ulrike P, Mayne S, et al. Prospective Study of Fruit and Vegetable Intake and Risk of Prostate Cancer. J Nat Cancer Inst 2007 Aug 1;99(15):1200-9.

(2) Wolk A. Diet, lifestyle and risk of prostate cancer. Acta Oncol 2004; 44(3):277-81.

(3) Key TJ. Diet, insulin-like growth factor-1 and cancer risk. Proc Nutr Soc 2011 May 3:1-4.

(4) Kolonel L, Hankin J Whittemore AS, et al. Vegetables, Fruits, Legumes and Prostate Cancer: A Multiethnic Case-Control Study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2000; 9:795.

Hwang YW, Kim SY, Jee SH, et al. Soy food consumption and risk of prostate cancer: a meta-analysis of observational studies. Nutr Cancer. 2009;61(5):598-606.

(5) Giovannucci E: A review of epidemiologic studies of tomatoes, lycopene and prostate cancer. Exp Biol Med (Maywood) 2002.227(10):852-9.

(6) Galeone C, Pelucchi C, Levi F, et al. Onion and garlic use and human cancer. Am J Clin Nutr. 2006 Nov;84(5):1027-32.

Hsing AW, Chokkalingam AP, Gao YT, et al. Allium vegetables and risk of prostate cancer: a population-based study. J Natl Cancer Inst. 2002 Nov 6;94(21):1648-51.

(7) Kolonel L, Hankin J et al. Vegetables, Fruits, Legumes and Prostate Cancer: A Multiethnic Case-Control Study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2000; 9:795.

(8) Holick MF, Chen TC. Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):1080S-6S.

(9) Esserman, L., Y. Shieh, and I. Thompson. Rethinking Screening for Breast Cancer and Prostate Cancer. JAMA: The Journal of the American Medical Association, 2009. 302(15): p. 1685-1692.

Coldman, A.J., N. Phillips, and T.A. Pickles. Trends in prostate cancer incidence and mortality: an analysis of mortality change by screening intensity. CMAJ, 2003. 168(1): p. 31-5.

Andriole, G.L., et al. Mortality results from a randomized prostate-cancer screening trial. N Engl J Med, 2009. 360(13): p. 1310-9.

(10) Ablin, R.J. The Great Prostate Mistake, in New York Times. 2010. p. 27. Available from http://www.nytimes.com/2010/03/10/opinion/10Ablin.html?_r=2.

(11) Figueiredo JC, Grau MV, Haile RW, et al. Folic acid and risk of prostate cancer: results from a randomized clinical trial. J Natl Cancer Inst. 2009 Mar 18;101(6):432-5.

(12) Grant WB. An ecologic study of dietary links to prostate cancer. Altern Med Rev. 1999 Jun;4(3):162-9.

(13) Kenfield SA, Stampfer MJ, Giovannucci E, Chan JM. Physical activity and survival after prostate cancer diagnosis in the health professionals follow-up study. J Clin Oncol. 2011 Feb 20;29(6):726-32.

Giovannucci E, Liu Y, Platz EA, Stampfer MJ, Willett WC. Risk factors for prostate cancer incidence and progression in the health professionals follow-up study. Int J Cancer. 2007 Oct 1;121(7):1571-8.

(14) Epstein MM et al. Dietary zinc and prostate cancer survival in a Swedish cohort. Am J Clin Nutr. 2011 Mar;93(3):586-93.

(15) de Bortoli MC, Cozzolino SM. Zinc and selenium nutritional status in vegetarians. Biol Trace Elem Res. 2009 Mar;127(3):228-33.

 

(*) Forskere og læger er uenige på dette punkt. 10-20 minutters ophold i solen 3-4 gange om ugen giver tilstrækkeligt med D-vitamin uden risiko for hudkræft. Kun hvis man ikke kommer ud i solen, er det relevant med D-vitamintilskud. Her anbefaler Michael Holick omkring 50 µg om dagen. Se min artikel om D-vitamin her. LV.

 

(**) Den undersøgelse, Fuhrman henviser til, kan efter min mening ikke berettige til at anbefale generelt tilskud, men B12-tilskud er naturligvis nødvendigt for plantespisere. En af de seneste undersøgelser her anbefaler 4-7 µg. Man kan vist kun købe minimum 9 µg i Danmark, men det er også godt nok. Den laveste dosis af rent vegetabilsk B12, man kan købe i Danmark, er 125µg, men det er også godt nok. Se min artikel om B12 her. LV

 

 

T. Colin Campbell:

Animal Protein (Meat and Dairy) Causes Cancer

Video 45 min 22 sek

 

 

 

June M. Chan: Prostate Cancer

Video 1 time 29 min

 

 

 

Neal Barnard, PCRM:

Milk Consumption and Prostate Cancer

 

 

 

PCRM:

Sundhedsproblemer ved mælkeprodukter

 

 

 

John McDougalls side om prostatakræft

 

John McDougall: Saving Yourself From Cancer

 

 

 

H. Gilbert Welch:

The Pros and Cons of PSA-test

Video 7 min 49 sek

 

 

 

Dean Ornish:

Reversing Prostate Cancer

Video 5 min 27 sek

 

 

 

Joel Fuhrmans arkiv for prostatakræft

 

 

 

Michael Greger:

Sammenhængen mellem æg og prostatakræft

 

Michael Gregers videos om prostatakræft

 

 

 

William Li:

Can we eat to starve cancer?

Video 20 min 2 sek

 

 

Om komælk, se også:

 

Acne

 

Brystkræft

 

Diabetes 1

 

Kolik

 

Mælk, skadelige stoffer

 

Mælk, vitaminer

 

Forstørret prostata

 

Ost

 

Sklerose

 

Også relevant:

 

Calcium

 

Knogleskørhed

 

 

 

 

 

 

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node