PCRMs Fact Sheet om soja
Vegetarian And Vegan Foundation's hjemmeside om soja
The Facts about soy:
Eksperter om soja og sundhed - 9 små videos under 1 min
30.07.2014:
Soja modvirker åreforkalkning
13.06.2014:
Soja påvirker ikke puberteten
15.05.2013:
Soja kan forøge virkningen af tamoxifen
27.03.2013:
Soja forbedrer overlevelse ved lungekræft
06.11.2012:
Soja beskytter mod brystkræft
07.09.2012:
Soja mildner skader fra Bisphenol A
11.07.2012:
Soja reducerer inflammation
26.06.2012:
Soja beskytter brystkræftpatienter mod tilbagefald
22.04.2012:
Sojaprotein mindsker fedtlever
09.04.2012:
Sojaprodukter reducerer hedeture
16.08.2011:
Soja sænker østrogen-niveauet
22.10.2010:
Soja giver mindre tilbagefald ved brystkræft
00.04.2010:
Frugt, grøntsager og soja beskytter mod brystkræft
09.12.2009:
Soja mindsker døds-risiko ved brystkræft
26.10.2009:
Soja mindsker risiko for hoftebrud
31.03.2009:
Soja mindsker risikoen for bryst- og prostatakræft
26.03.2009:
Soja beskytter børn mod brystkræft senere i livet
17.10.2008:
Traditionelle sojaprodukter beskytter mod brystkræft
19.06.2007:
Sojaprodukter styrker knoglerne
19.01.2007:
Soja mindsker risiko for ovariekræft
00.11.2006:
Planteøstrogener hæmmer udviklingen af kroppens stærkere østrogener
01.07.2006:
Sojaprotein hæmmer optagelsen af calcium
01.05.2004:
Sojaprotein 100 gange mindre allergifremkaldende end æg og mælkeprodukter
00.07.2002:
Soja mindsker risiko for brystkræft
01.04.1993:
Genistein (findes bl.a. i soja) kan forebygge tumorvækst
|
Soja-info
© Leif Varmark, plantemad.dk, 2010.
Alle planter indeholder østrogener i små mængder. Planteøstrogenerne i soja er ca. 500-1000 gange svagere end de animalske østrogener i dyr (komælk) og mennesker, som er en medvirkende årsag til hormonbetinget kræft (bryst- og æggestokkræft hos kvinder, prostatakræft og testikelkræft hos mænd). Planteøstrogenerne beskytter mod kræft på følgende måde: Når vi spiser traditionelle sojaprodukter, sætter planteøstrogenerne sig på vores cellers østrogenreceptorer, hvor de spærrer for de langt kraftigere østrogener, som vores krop selv producerer eller som vi får fra kød, mælkeprodukter og æg. Derved mindskes østrogenernes samlede kræftfremkaldende virkning.
Den modsatte og skadelige virkning opstår ved jævnlig indtagelse af komælk, andre mejeriprodukter og kød på grund af de animalske produkters indhold af kraftigere østrogener og vækstfaktorer som IGF-1, IGF-2, EGF m.m., som soja ikke indeholder.
Traditionelle sojaprodukter er sunde
Det har intet på sig, at et moderat sojaindtag skulle gøre drenge og mænd mere kvindelige eller mindre frugtbare eller hvad folk nu går og siger. Verdens mest frugtbare/udbredte folkeslag, kineserne, spiser soja! Der findes én undersøgelse, der viser, at meget soja i kosten kan gå ud over mænds sædproduktion, især blandt overvægtige, og det er muligvis sådan noget, folk bliver opskræmt over. Men en anden undersøgelse har vist, at hverken sojamad eller kosttilskud med isoflavoner fra soja påvirker testosteronniveauet hos mænd. Og der findes masser af undersøgelser, der viser, at soja er sundt på en masse andre områder. F.eks.:
Broccoli og soja er forbundet med lavere forekomst af kræft. (Science News April 16, 2007)
Kinesiske kvinder, der spiser en typisk vestlig kost, rig på kød og søde sager, har øget risiko for at få brystkræft, sammenlignet med de kinesiske kvinder, der holder sig til den typiske kinesiske kost, der er rig på grøntsager og soja. (Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 16, 1443-1448, July 1, 2007)
Japanske kvinder med højt niveau af det østrogenlignende plantestof genistein, der findes i sojabønner, har lavere risiko for at få brystkræft. (Journal of Clinical Oncology, Vol 26, No 10 (April 1), 2008: pp. 1677-1683)
Inkludering af moderate mængder af sojaprotein (ca. 25g) i kosten hos voksne med normal eller mild hypercholesterolaemia resulterede i små, men højt significante reduktioner i total og LDL cholesterol, svarende til ca. 6% LDL-reduktion. (Atherosclerosis, Vol 200, Issue 1, 2008: pp.13-27)
Kvinder, der spiser mere sojabaserede fødevarer end gennemsnittet, kan have mindre risiko for kræft i livmoderen eller i æggestokkene. (International Journal of Obstetrics and Gynaecology, December 2009)
Forskere fra »The Japan Public Health Center-based Prospective Study« studerede data fra 36.177 mænd og 40.484 kvinder mellem 45 og 74 år. De undersøgte, om der var en sammenhæng mellem livsstilsfaktorer og risiko for lungekræft, og fandt, at de deltagere, der indtog mest soja, havde den laveste risiko for lungekræft. Blandt mænd, der aldrig havde røget, så forskerne en betydelig lavere risiko for lungekræft hos dem, der indtog mest soja, sammenlignet med dem, der indtog mindst soja. (Am J Clin Nutr 2010 91: 722-728) Link
Hverken sojamad eller kosttilskud med isoflavoner fra soja påvirker testosteronniveauet hos mænd. Andre undersøgelser har vist, at indtagelse af soja mindsker risikoen for visse kræftformer og hjertesygdom. (Fertility and Sterility June 11, 2009.) Link
Soja sænker kolesteroltallet hos patienter med type 2 diabetes. (The Journal of Nutrition July 15, 2009;139:1700-1706) Link
Kinesiske kvinder, der spiste mest soja, havde mindre risiko for at dø af brystkræft og mindre risiko for tilbagefald (Asian Pac J Cancer Prev. 2012;13(3):995-8) Link
Industriforarbejdet isoleret sojaprotein er sundhedsskadeligt
© Leif Varmark, plantemad.dk. Oversat fra John McDougalls nyhedsbrev april 2005.
Helheden er sundere end de enkelte dele
I løbet af de seneste to-tre årtier er der på hylderne i vores supermarkeder foregået en eksplosion i udvalget af sojaprodukter, der foregiver at efterligne vores foretrukne kød- og mejeriprodukter. Jeg henviser ofte til disse som »fake foods«, falske fødevarer. De industrielle fremstillingsprocesser fjerner kostfibre, kulhydrater, fedt, vitaminer, mineraler, og hundredvis af andre nyttige plantekemikalier fra råvarerne og efterlader næsten udelukkende selve sojaproteinet.
Disse proteinkoncentrater blandes med ekstrakter af hvedeprotein, vegetabilske olier, og i visse tilfælde stivelse, sukker, salt, kunstige sødestoffer, mejeriprodukter og proteiner fra æg. - Den moderne teknologi gør på magisk vis disse blandinger til produkter, som ser ud og smager som fast ost, hotdogs, pølser, burgere, pålæg, kylling og kalkun. Sojaprotein anvendes til at erstatte mejeriprotein i candy bars, yoghurt, is, brød, kager og småkager. Du kan identificere de syntetiserede koncentrerede proteiner på ingredienslisten for disse varer ved betegnelser som: affedtet sojamel, organisk struktureret sojamel, tekstureret vegetabilsk protein, isoleret sojaprotein, sojaproteinkoncentrater, og sojakoncentrater. Disse nye »fødevarer« ligner på ingen måde noget, naturen har skabt, og virkningerne på dit helbred vil gøre dette klart.
Knogleskørhed, nyresten og kræft
Når koncentreret mejeriprotein (f.eks. fra komælk) indtages af mennesker, forårsager det et stort og væsentligt tab af calcium, hvilket bidrager til knogleskørhed og nyresten. Måske tror du, at udskiftning med sojaproteinkoncentrater vil fjerne denne sundhedsfare. Men desværre har nyere forskning på mennesker vist, at tilsætning af 40 g koncentreret sojaprotein til en diæt, der allerede har lavt proteinindhold (40 til 50 g dagligt) og højt indhold af calcium (1100 mg dagligt), forårsager betydelige nettotab af calcium fra kroppen ( Link). Anden forskning viser, at isoleret sojaprotein er lige så skadeligt for knoglerne som kødprotein ( Link ).
En anden nyere undersøgelse viste, hvordan 40 g soja- eller komælksproteinkoncentrat tilsat kosten signifikant øger niveauet af et stærkt kræftfremmende væksthormon, kaldet Insulin-lignende vækstfaktor 1 - IGF-1 ( Link ). Imidlertid virkede sojaproteinet næsten dobbelt så kraftigt som mælkeproteinkoncentratet - 40 g sojaproteinisolat næsten fordoblede koncentrationen af IGF-1. Denne vækstfremmer er stærkt knyttet til udviklingen af kræft i bryst, prostata, lunge og tyktarm - overskydende IGF-1 stimulerer celledelingen og hæmmer celledød - to aktiviteter, som du absolut ikke ønsker dig, når det drejer sig om kræftceller ( Link ).
Soja i moderate mængder
Traditionelle sojaprodukter er sunde i moderate mængder. Industriforarbejdede sojaprodukter er skadelige.
Traditionelle sojaprodukter så som sojamælk, sojayoghurt, sojafløde, sojabønner, tofu, tempeh, natto og miso er OK i moderate mængder, hvilket vil sige omkring 5 % af ens kalorier. Derimod er jeg - og de amerikanske læger og forskere, jeg bygger på - imod de kunstige, højtforarbejdede sojaprodukter som sojaburgers, sojabars, sojaproteinpulver, sojaost, sojapålæg samt diverse snedige køderstatninger af soja: sojastrimler, sojagranulat, sojapølser, Hälsans Kök, Soy4You (rehydreret sojaprotein, protein hydrolysat af soja) o.lign.
Børn under 1 år bør ikke spise sojaprodukter på grund af allergirisiko, som er størst i den alder, hvor tarmsystemet ikke er færdigudviklet. Af samme årsag bør de ikke få komælk, som udover at kunne udløse allergi, kolik, mellemørebetændelse m.m. også er mistænkt for at kunne bidrage til udvikling af den insulinkrævende diabetes 1 (børnediabetes).
Ellers: Lidt sojamælk er OK på morgengrynene, men ikke 3-4 glas sojamælk om dagen. Tofustrimler i wok-mad er OK, men ikke sojaburgere (TVP, textured vegetable protein). En portion tofu-is en gang imellem, men ikke daglige soja/protein-bars eller proteinpulvertilskud. |
Se John McDougalls nyhedsbrev om soja
John McDougall:
The Truth of Soy
Video 2 min 47 sek
John McDougalls kostprogram
En tilnærmet dansk udgave af dette kostprogram kan ses på denne side:
Introduktion til plantemad
John McDougalls Color Picture Book
John McDougall:
Præsentation af Farvebilledbogen
Video 1 time 6 min
Jeff Novick:
Putting Soy Consumption in Perspective
Se John Robbins' blogindlæg om soja
Joel Fuhrman om soja, alkohol og brystkræft
Aflivning af anti-soja-myter
Holly Wilson:
A Vegan Doctor Addresses Soy Myths And Misinformation
Michael Gregers videoer om soja...
...og om sojamælk
|