Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

eller

 

 

Læs diskusssionen mellem Loren Cordain og T. Colin Campbell her

 

 

Se også denne bog:

 

 

Don Matesz:

Powered by Plants

(om menneskets udvikling som plantespiser)


Amazon Look Inside

 

Se anmeldelse her

 

 

 

Healthy Longevity:

Videnskabelig kritik af kødspisningen og dens propagandister

 

Samme, del 2

 

Healthy Longevity:

Traditionelle kost-former i det asiatiske stillehavs-område og deres sundhedsmæsssige konsekvenser

 

Healthy Longevity:

The Asian Paradox - End of the Line for Low Carb Diets?

 

 

 

PCRM:

Om stenalderkost

 

 

 

Peter Marckmann:

Om Thomas Rodes stenalderkost

 

Peter Marckmann:

9 grunde til ikke at spise proteinrig kost

 

 

04.11.2014:

Animalsk fedt og protein giver mindre overlevelse for hjertepatienter

 

29.10.2014:

Biprodukt (TMAO) fra kødspisning giver hjertefejl

 

16.10.2014:

Rødt kød til børn øger risiko for brystkræft senere

 

21.09.2014:

Proteinrig kost kan give syreforgiftning

 

12.08.2014:

Kød og diabetes 2:

En oversigt

 

22.04.2014:

Stenalderkost øger cholesterolniveauet

 

05.03. 2014:

Proteinrig kost lige så farlig som rygning

 

23.12.2013:

Mad fra dyreriget forbundet med kræft

 

22.10.2013:

Rødt kød og forarbejdet kød øger dødeligheden

 

03.06.2013:

Mennesket og dets forfædre har spist korn/græsfrø i millioner af år

 

02.04.2013:

Kineserne spiste korn, bønner, yams og græskar for 20.000 år siden

 

09.11.2012:

Det var ikke kød, der gjorde vores hjerner større

 

23.07.2012:

Vore forfædre var stort set alle vegetarer

 

09.07.2012:

Kost med få kul-hydrater øger risiko for hjertesygdomme 

 

29.11.2011:

Mennesket spiste oprindeligt frugt, frisk løv og kviste

 

20.10.2010:

Der blev malet mel for 30.000 år siden

 

16.12.2008:

De spiste stivelse i Peru for 11.000 år siden (4. artikel)

 

09.09.2007:

Var stivelse brændstof for menneskets udvikling?

 

22.07.2007:

Vore forfædre spiste sandsynligvis rødder

 

13.06.2006:

Smag for kød og fisk er tillært

 

 

Artikler:

 

23.07.2012:

Rob Dunn:

Vore forfædre var stort set alle vegetarer

 

16.05.2011:

John Barron:

Analyse af Stenalderkosten

 

 

Se også:

 

Brystkræft og fedt

 

Forhøjet cholesterol

 

Grundlæggende ernæringslære

 

Kød er sundsskadeligt

 

Mennesket er plantespiser

 

Plantemad - hvad siger videnskaben?

 

Stenalderkost 2

 

Stivelse er menne-skets superfood

 

 

 

 

 

 

 

 

Stenalderkost - hvad er godt og hvad er skidt?

© Leif Varmark, plantemad.dk, 2012. Oversat fra Jeff Novicks Facebook-noter, 13.02.2012: Reflecting On The Paleo Diet . Link her. 

 

Spørgsmål: Jeg har læst Loren Cordains bog Stenalderkost (The Paleo Diet). Hvad er din mening om denne måde at spise på, og hvordan den virker - ingen korn, ingen eller få mælkeprodukter osv. Det lader til, at begrundelserne er forholdsvis rimelige, nemlig at de fleste fødevarer, vi spiser i dag, ikke var tilgængelige bare for et par hundrede år siden, især korn og sukkerarter.

 

Svar: Tak for spørgsmålet.

 

Cordains arbejde er interessant og fortjener overvejelse, men det er i hovedtrækkene mest anekdotisk og teoretisk. Dette kan for så vidt være af en vis værdi, men det har ikke den samme grad af troværdighed som de mange langtidsundersøgelser, vi har, der er baseret på videnskabelige analyser. For nogen tid siden kom der en kontrolleret undersøgelse af stenalderkosten, hvor forskerne sammenlignede den med middelhavskosten, men de kiggede kun på mæthed. [Se resumé af undersøgelsen her. LV] En nyere undersøgelse konkluderede, at »stenalderkosten kan ikke opfylde de daglige anbefalede indtag for visse mikronæringsstoffer. En 9,3% stigning i indtægter er nødvendig for at indtage en stenalderkost, der opfylder alle anbefalede daglige indtag, undtagen calcium.« [Kommentar: Meningen er, at der skal bruges 9,3% flere penge til at købe den mængde ekstra mad, der er nødvendig for at man kan gøre stenalderkosten ernæringsmæssig korrekt. Se resumé af denne undersøgelse her.  LV]

 

 

Dengang...

 

Selv om det er rigtigt, at der var færre kroniske sygdomme dengang, var folks livslængde meget kortere, og mange livsstilsrelaterede kroniske sygdomme viser sig først senere i livet. Flere mindre og isolerede befolkningsgrupper, som er i live i dag og som stadig følger en eller anden form for stenalderkost, har også meget kortere livslængde.

 

Argumentet med, at nogle fødevarer ikke var til rådighed på et bestemt tidspunkt i historien, er interessant teoretisk, men det er ikke altid relevant. Der er mange ting i dagens verden, som ikke var tilgængelige dengang (f.eks. computerne og internettet), men som nu er selvfølgelige dele af vores dagligdag og som har forbedret vores liv. Skal vi opgive dem, blot fordi de ikke fandtes engang?

 

Set i et evolutionært perspektiv var der noget i kosten, som gav næring til vækst af hjernen, og der er grundlæggende to lejre i debatten omkring dette emne: den ene siger, det var animalsk protein, og den anden siger, at det var rødder, knolde og stivelse. Mit gæt er, at det var en kombination af dem begge, da begge er en rigere kilde til let optagelige kalorier. Men jeg hælder mest til den anskuelse, at rødder, knolde, korn og stivelse har spillet den største rolle, da de trods alt leverer det primære brændstof til hjerne og muskler. Mennesker har spist rødder, rodknolde, korn og stivelse i mindst 30.000 år, og flere nyere undersøgelser har vist, at kornsorter var en del af kosten i løbet af stenalderen og at mennesket er godt tilpasset til at indtage dem. Faktisk er fordelene ved at inkludere bælgplanter og hele intakte kerner i kosten yderst veldokumenterede.

 

 

Sundhed

 

Stenalderkostens fokus på fjernelse af forarbejdede og raffinerede fødevarer fra kosten er fremragende og bør anderkendes. Omkring 75% af den amerikanske kost kommer nu fra industriforarbejdede fødevarer, og størstedelen af amerikanernes kalorier kommer fra tilsat sukker, raffinerede kulhydrater og fedtstoffer. Jeg er også enig i eliminering af mejeriprodukterne, da de er en af de største bidragsydere af kalorier, mættet fedt og salt til den amerikanske kost.

 

Som vi kan se, er det der anbefales som stenalderkost meget sundere end det, der spises af de fleste amerikanere, heriblandt mange af dem, der mener, at de spiser en sund kost. Selv folk, der følger det, de tror er en »sund« kulhydratrig kost, spiser ofte alt for mange forarbejdede og raffinerede kulhydrater. Husk, som jeg har sagt flere gange, 90% af amerikanerne siger, at de følger en hjertesund kost, men analyser viser, at mindre end 5% følger en hjertesund livsstil, og mindre end 1% spiser en hjertesund kost. Så der er et kæmpe »black out« omkring, hvad der er sundt, selv blandt dem, der er overbeviste om, at de følger en »sund« kost. Det betyder, at de fleste, der ændrer deres kost til noget bedre, vil opleve det som en forbedring. Men »at føle sig bedre« er i sig selv ikke noget særligt godt kriterie for at vurdere en bestemt kostform.

 

 

Motion

 

Vi må også huske, at selv om der er sammenhæng mellem at være aktiv og i god form og at opnå et højt niveau af sundhed, så er der ikke altid sammenhæng mellem et højt præstationsniveau og et højt sundhedsniveau. For at opnå et højt præstationsniveau og en maksimal ydeevne, engagerer mange atleter sig i uhensigtsmæssig adfærd, der kan kompromittere deres helbred. Som tidligere maratonløber kender jeg faktisk ingen undersøgelser, der forbinder store fitness- eller sportspræstationer med ønskværdige sundhedsmæssige resultater på langt sigt.

 

Hertil kommer, at når vi ser på de kostformer, som succesrige udholdenhedsatleter rundt om i verden sværger til, så ser vi nogle fællesnævnere i deres kost. De spiser alle en fedtfattig kost rig på kulhydrater, men deres kulhydratindtag, som kan udgøre op til 70-90% af deres kost, er baseret på uraffinerede og uforarbejdede »som-de-er-dyrket-i-naturen«- kulhydrater, og ikke på den slags industri-kulhydrater, som normalt forbruges her i Amerika, og ikke engang den slags, som de fleste mennesker anser for at være sunde.

 

Det, jeg bedst kan lide ved miljøet omkring stenalderkosten, er deres fokus på evolutionær fitness, hvilket har ført til udbredelsen af crossfit-bevægelsen og genoplivelsen af kropsvægt-bevægelsen (body weight movement), som jeg er en stor fan af. Jeg synes, at det er sikrere og sundere og giver en mere afbalanceret tilgang til motion og fitness, da man her får brugt mange accessoriske muskler, der bliver overset i det moderne motionssystem med de mange maskiner. Det er også fantastisk til at udvikle og styrke kernekroppen og mavemusklerne, hvilket er en nødvendighed for at udføre ordentlig kropsvægt-motion.

 

 

Godt og skidt

 

Så den gode nyhed er, at mange af de ændringer, som stenalderkosten anbefaler, er sunde og har stærke videnskabelige beviser bag sig. Jeg vil anbefale dig at gennemføre disse kostændringer, som omfatter:

 

• Udeladelse af alle forarbejdede og raffinerede fødevarer, herunder alle forarbejdede og raffinerede fedtstoffer, olier, kulhydrater, korn, sukker og sødestoffer.

 

• Foretag en drastisk reduktion af alle mejeriprodukter, og brug kun de fedtfri varianter i begrænsede mængder. Det bedste er at udelukke dem helt.

 

• Spis masser af frugt og grøntsager

 

• Hvis du vælger at medtage animalske produkter i din kost, så begræns dem til højst 5% af dit kalorieindtag og vælg dem, der er de magreste, de 100% græsfodrede, de 100% fritgående og/eller vildtlevende, og dem med et lavt niveau af forurenende stoffer (f.eks. kviksølv). Det bedste er imidlertid helt at udelukke dem.

 

Men stenalderkostens anbefalinger om at fjerne (fuld)korn, bælgfrugter og uraffinerede og uforarbejdede stivelsesholdige grøntsager - det er en komplet misforståelse.

 

Læs også Stenalderkost 2

 

Læs også: Stivelse er menneskets superfood

 

 

 

 

 

Jeff Novick, diætist

 

Hjemmeside

 

Facebook

 

Discussion Board

 

 

 

Janice Stanger:

The Paleo Diet - Dangers and Distortions

 

 

 

John McDougall:

The Paleo Diet is Uncivilized...

 

Dansk oversættelse: Stenalderkosten er uciviliseret...

 

 

 

Don Matesz:

Farewell to Paleo

 

 

 

Christina Warinner:

Debunking

The Paleo Diet

Video 22 min 19 sek

 

 

 

John McDougall:

The Diet Wars

Video 54 min 6 sek

 

 

John McDougalls kostprogram

 

En tilnærmet dansk udgave af dette kostprogram kan ses på denne side:

 

Introduktion til plantemad

 

 

John McDougalls Color Picture Book

 

 

John McDougall:

Præsentation af Farvebilledbogen

Video 1 time 6 min

 

 

 

Jeff Novick: Foods That Make You Thin

Video 16 min 12 sek

 

 

Jeff Novick om middelhavskosten

Video 10 min 2 sek

 

 

Jeff Novick: The Truth about Fats

Video 5 min 50 sek

 

 

Jeff Novick: Calorie Density

Video 8 min 32 sek

 

 

 

Vegsource:

Low Carb vs.

Plant Based

Video 2 min 9 sek

 

 

Vegsource:

Low Carb Guru of the Month - Jimmi Moore

Video 1 min 17 sek

 

 

Vegsource:

Low Carb Guru - Update!

Video 2 min 16 sek

 

 

 

Milton Mills:

What's Wrong With The Paleo Diet?

Video 50 min 27 sek

(Lyden bliver god efter ca. 3 minutter)

 

 

 

Nathanael Dominy:

The True Human Diet

Video 10 min

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node