Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

 

 

 

Supper

Tilbage til Opskrifter...

I stedet for olie bruges til alle supper (og i øvrigt også til gryderetter, panderetter og alt muligt andet) en særlig lækker og fedtfri »suppestarter«: En blanding af 1 spsk tamari, 1 spsk madsherry og 1 spsk hvidvinseddike. Heri sauteres løg, hvidløg, ingefær etc., og der tilsættes krydderier som karry, gurkemeje, spidskommen, koriander osv. i en eller anden kombination samt bouillonpulver eller -pasta. Evt. tilsættes en smule vand. På denne måde starter jeg næsten alle mine supper og aftensmadretter.

 

Suppestartere

 

 

Suppeskema

Her er et skema, som giver overblik over suppefremstillingen. Hemmeligheden er variation i de forskellige stadier. Punkt 1-3 er suppens basis, punkt 4-5 er suppens egentlige indhold, og punkt 6-7 er suppens »topping«, afsluttende grønt, ekstra smag og knas. Find dine egne smagskombinationer.

 

Stadie: Ingredienser, der kan vælges mellem:

Suppestarter

Tamari, madsherry, hvidvinseddike, risvin, riseddike, æblecidereddike, balsamico, tomatsaft, vand... (min favorit: de tre første sammen)
2 Smagsgivere Løg, hvidløg, ingefær, forårsløg,
3 Krydderier Karry, gurkemeje, spidskommen, koriander, cayennepeber, paprika, røget paprika, chilipulver, garam masala, sennepsfrø, bukkehornsfrø etc.
4 Indhold Kartofler, gulerødder, selleri, pastinak, persillerod, jordskokker, glaskål, sødkartofler, porrer, blegselleri, broccoli, champignon, fennikel, asparges osv.
5 Ekstra fyld Røde linser, gule linser, grønne linser (men ikke sorte...), kidneybønner, brune bønner, sojabønner osv., kikærter, ris, perlebyg, perlespelt, quinoa osv., fuldkornspasta, nudler etc.
6 Krydderurter Persille, dild, purløg, korianderblade, kørvel, basilikum, timian, oregano, estragon, rosmarin, salvie, mynte, ramsløg etc.
7 Nødder Mandler, valnødder, hasselnødder, cashewnødder, pecannødder osv.

 

Et eksempel:

Ca. en gang om ugen laver konen og jeg en gang suppe i en 7-liters gryde, som vi tapper af de følgende dage. Vi sætter også tit en box eller to i fryseren, og vi har en kammerat, som har lidt svært ved at lave mad, så han får også en box eller to. Vi bruger, hvad vi har. I den standende suppe for tiden er der løg, hvidløg, ingefær, hvidvinseddike, sherry, bouillonpasta, kartofler, pastinak, gulerødder, porrer, kålroer, sorte sojabønner (de var to år over sidste salgsdato!) og en masse grønkål. Den store gryde opbevares uden for døren pakket ind i en plasticpose (om vinteren).

 

 

 

Agurkesuppe, kold

 

2 store agurker, udkernes

1 avocado

2 fed hvidløg

1 løg

1 liter kold bouillon

citronsaft

peber

en sjat havrefløde

 

Blendes. Pyntes.

 

 

 

Aspargessuppe (4 personer)

2 løg, hakket

3 fed hvidløg, presset eller hakket

1 portion suppestarter

1 liter vand

1 spsk bouillonpasta

2 kartofler, i små tern

1 porre, i tynde skiver

1 bundt friske grønne asparges, i 2 cm stykker

20 mandler, hakket


Sæt vand over i en elkedel. Løg og hvidløg sauteres i suppestarter ca. 5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Vand, bouillon og kartofler tilsættes og koger 5 min. Porrer tilsættes og suppen koger endnu 5. min. Asparges tilsættes, og der slukkes for varmen. Suppen er klar efter få minutter. Drys med mandler.

 


Blegsellerisuppe (4 personer)

2 løg, hakket

3 fed hvidløg, hakket

2 cm ingefær, hakket

6-10 stilke bladselleri, skåret i 1 -2 cm stykker

2 gulerødder, i skiver

1 portion suppestarter

1 liter vand

1 spsk bouillonpasta

evt. 1-2 dl havrefløde

peber, persille/kørvel


Sæt vand over i en elkedel. Sautér løg, hvidløg, ingefær, bladsellerier og gulerødder i suppestarter 5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Tilsæt vand og bouillon og kog i 25 min. Blendes. Tilsæt evt. 1 -2 dl havrefløde. Smag til med peber. Pynt med persille eller kørvel.

 


Blomkålssuppe (6-8 personer)

4 løg, hakket

10 fed hvidløg, presset eller hakket

1 spsk karry

1 portion suppestarter

2 porrer, i skiver

2 liter vand

2 spsk bouillonpasta

1 blomkål, i buketter

revet muskatnød

persille/hakkede valnødder/ristede pinjekerner eller andet efter ønske.


Sæt vand over i en elkedel. Løg, hvidløg og karry sauteres i suppestarter ca. 5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Porrer og lidt supplerende vand tilsættes og sauteres endnu 5. min. Vand, bouillon og blomkål tilsættes og koger 5 min. Riv muskatnød over og drys med persille, valnødder eller pinjekerner etc.

 

 

Bønnesuppe, grøn (4 personer)

2 løg, hakket

3 fed hvidløg, hakket

2 cm ingefær, hakket

1 portion suppestarter

1 liter vand

1 spsk bouillonpasta

500 g friske grønne bønner (evt. gule voksbønner)

1 spsk citronsaft

peber

4 spsk. soltørrede tomater, i strimler

2 rødløg, hakket

 

Sæt vand over i en elkedel. Sautér løg, hvidløg og ingefær i suppestarter 5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Tilsæt vand, bouillon og bønner og lad det koge ca. 20 min. Blendes. Smag til med peber og citronsaft. Drys med soltørrede tomater og rødløg.

 

 

Gulerodssuppe med citron (4 personer)

1 løg, hakket

3 fed hvidløg, hakket

2 cm ingefær, hakket

1 portion suppestarter

1 kg gulerødder, i skiver

1 liter vand

1 spsk bouillonpasta

1 dl soja- eller havrefløde

2 tsk citronskal, revet

purløg

 

Sæt vand over i en elkedel. Sautér løg, hvidløg og ingefær i suppestarter5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Tilsæt gulerødder og sautér endnu et par minutter. Tilsæt vand og bouillon og kog 20 min. Tilsæt citronskal og fløde og tag suppen af varmen. Drys med purløg.

 

 


Gulerodssuppe med æble og karry (4 personer)

1 spsk karry

1 løg, hakket

3 fed hvidløg, hakket

2 cm ingefær, hakket

1 portion suppestarter

1 kg gulerødder, i skiver

1 stort madæble, skrællet, i tern

1 liter vand

1 spsk bouillonpasta

persille


Sæt vand over i en elkedel. Rist karryen uden væde. Tilsæt løg, hvidløg, ingefær og suppestarter og sautér 5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Tilsæt gulerødder og sautér endnu et par minutter. Tilsæt vand, bouillon og æble og kog 20 min. Drys med persille.

 

 

Hokkaidosuppe (4 personer)

2 store løg, groft hakket

3-4 fed hvidløg, groft hakket

2 cm ingefær, groft hakket

1 portion suppestarter

en sjat gurkemeje

en sjat karry

evt. 1 tørret chili

1 hokkaido (ca. 1 kg)

3 kartofler (ca. 200 g)

1 gul squash

1 liter varmt vand

1 spsk. bouillonpasta

 

Sæt vand over i en elkedel. Vask hokkaido, kartofler og squash, men skræl ikke. Skær hokkaiodoen i fire kvarte og fjern kerner og trevler. Skær squashen midt igennem og fjern ligeledes kerner og trevler. Skær derefter det hele i tern.

 

Løg, hvidløg og ingefær sauteres i suppestarter og krydderier ca. 5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Vand, bouillon, hokkaido. squash og kartofler tilsættes og koger 30 min. Lad en tørret chili koge med, hvis du synes. Blendes (fjern chilien). Justér konsistensen med vand. Drys med persille, dild, ruccola eller anden krydderurt ved servering.

 

(Den lidt kedelige farve skyldes lysforholdene ved fotograferingen. Suppen er mere orange i virkeligheden.)

 

 

 

Hvidkålssuppe med fennikel og soltørrede tomater

1 løg

2 fed hvidløg

1 cm ingefær

100 g soltørrede tomater i olie (afdryppes)

3 gulerødder i tern

1½ liter vand

1 spsk bouillonpasta

3 kartofler i tern

1 lille fennikel, fint snittet

500 g hvidkål i strimler

1 lille dåse tomatpuré

 

Sæt vand over i en elkedel. Løg, hvidløg, ingefær, soltørrede tomater og gulerødder sauteres i lidt vand eller suppestarter ca. 5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Resten af vandet, bouillon, kartofler, fennikel og hvidkål tilsættes og koger 20 min. Tomatpuré røres i.

 

 

Jordskoksuppe (4 personer)

1 stort løg, groft hakket

1 helt hvidløg, groft hakket

2 cm ingefær, groft hakket

1 porre i skiver

1 portion suppestarter

1 tsk sennepsfrø, knust

1 tsk gurkemeje

1 liter vand

1 spsk bouillonpasta/pulver

500 g jordskokker, i tern

250 g kartofler i tern

persille

 

Sæt vand over i en elkedel. Løg, hvidløg, ingefær og porre sauteres i suppestarter og krydderier ca. 5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Vand, bouillon, jordskokker og kartofler tilsættes og koger 30 min. Blendes. Justér konsistensen med vand. Drys med persille ved servering.

 

 

 

Kartoffel/Porresuppe

 

Opskrift kommer snart...

 

 

 

Linsesuppe, rød, med gulerødder (4 personer)

2 løg, hakket

3 fed hvidløg, hakket el. presset

2 cm ingefær, hakket

1 porre, i skiver

2 gulerødder, i små tern

1 portion suppestarter

2 tsk korianderfrø, kværnet

2 tsk spidskommen, kværnet

2 tsk fennikel frø, kværnet

2 dl røde linser

1 liter vand

1 spsk bouillonpasta

peber/limesaft/chilipulver


Sæt vand over i en elkedel. Skyl linserne ii koldt vand. Sautér løg, hvidløg, ingefær, porre og gulerod  suppestarter ca. 5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Tilsæt krydderierne og sautér videre i 3 min. Tilsæt linser, vand og bouillon og kog 25-30 min. Smag til med peber, limesaft, eller chilipulver.

 


Linsesuppe, rød, med tomat (4 personer)

2 løg, hakket

3 fed hvidløg, hakket

2 cm ingefær, hakket

1 porre

1 portion suppestarter

1 liter vand

1 spsk bouillonpasta

1 dåse tomatpuré, 140 g

2 dl røde linser

1 hel chili

1 tsk koriander

1 tsk paprika


Sæt vand over i en elkedel. Skyl linserne i koldt vand. Sautér løg, hvidløg, ingefær og porre i suppestarter ca. 5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Tilsæt vand, bouillon, tomatpuré, linser, chili, koriander og paprika og kog 25-30 min. Drys med hakkede krydderurter.

 

 


Porre/pastinaksuppe (4 personer)

2 løg, hakket

3 fed hvidløg, hakket

2 cm ingefær, hakket

1 porre, i skiver

1 portion suppestarter

1 liter vand

1 spsk bouillonpasta

700 g pastinak, i tern

½ selleri, i tern

2 kartofler, i tern

persille/purløg, hakket


Sæt vand over i en elkedel. Løg, hvidløg, ingefær og porre sauteres i suppestarter ca. 5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Vand, bouillon, pastinak, selleri og kartofler tilsættes og koger 30 min. Blendes. Justér konsistensen med vand. Drys med persille eller purløg.

 

 

Rosenkålsuppe (4 personer)

2 løg, hakket

4 fed hvidløg, hakket

2 cm ingefær, hakket

1 spsk karry

1 portion suppestarter

1 porre, skivet

1 liter vand

1 spsk bouillonpasta

500 g rosenkål, rensede og skåret i kvarte

revet muskatnød

 

Sæt vand over i en elkedel. Løg, hvidløg, ingefær og karry sauteres i suppestarter ca. 5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Porrer og lidt supplerende vand tilsættes og sauteres endnu 5. min. Vand, bouillon og rosenkål tilsættes og koger 5-10 min. Riv muskatnød over og drys med persille, valnødder eller pinjekerner etc. persille/hakkede valnødder/ristede pinjekerner eller andet efter ønske.

 

 

Tomatsuppe med champignon og nudler (4 personer)

2 løg, hakket

3 fed hvidløg, hakket el. presset

2 cm ingefær, hakket

1 porre, i skiver

1 rød peberfrugt, i små tern

1 portion suppestarter

1 liter vand

1 spsk bouillonpasta

1 dåse flåede tomater

2 dåser tomatpuré, á 140 g

250 g champignon, i kvarte

100 g fuldkornsnudler

basilikum


Sæt vand over i en elkedel. Sautér løg, hvidløg, ingefær, porre og peberfrugt i suppestarter ca. 5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Tilsæt vand, bouillon, fåede tomater, tomatpuré og champignon og kog 10 min. Tilsæt nudlerne og kog 5min. Drys med hakket basilikum.

 


Tomatsuppe med pærer (4 personer)

2 løg, hakket

3 fed hvidløg, hakket

2 cm ingefær, hakket

1 spsk rosenpaprika

1 portion suppestarter

1 liter vand

1 spsk bouillonpasta

500 g tomater, flået, hakket

3 stilke bladselleri, i tynde skiver

3 spsk hakket dild

1 tsk frisk timian

2 pærer, i små tern

peber, dild


Sæt vand over i en elkedel. Sautér løg, hvidløg, ingefær og rosenpaprika i suppestarter ca. 5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Tilsæt vand, bouillon, tomater, bladselleri, dild og timian. Kog ved svag varme i 25 min. Tilsæt pærerne og kog dem med i 3 min. Smag til med peber. Drys med hakket dild.

 


Ærtesuppe (4 personer)

3 skalotteløg

3 fed hvidløg

1 portion suppestarter

500-750 g friske eller frosne ærter

4 kartofler, i tern

100 g selleri, i tern

1 liter vand

1 spsk bouillonpasta

mynte, hakket


Sæt vand over i en elkedel. Løg og hvidløg sauteres  suppestarter ca. 5 min. Tilsæt evt. en smule vand undervejs. Vand, bouillon, kartofler og selleri tilsættes og koger 10 min. ærter tilsættes og suppen koger endnu 5. min. Drys med mynte.

 

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node