Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter  

 

Amazon Look Inside

 

Brenda Davis:

Hjemmeside

 

Vesanto Melina:

Hjemmeside

 

 

 

Eneste bog på dansk om fytokemikalier. Er udsolgt, men kan lånes på biblioteket.

 

 

 

Joel Fuhrmans bog om fytokemikalier og immunforsvar

 

Amazon Look Inside

 

 

 

John McDougalls kostprogram

 

En tilnærmet dansk udgave af dette kostprogram kan ses på denne side:

 

Introduktion til plantemad

 

 

John McDougalls Color Picture Book

 

 

John McDougall:

Præsentation af Farvebilledbogen

Video 1 time 6 min

 

 

07.01.2015:

Blåbær sænker blodtrykket

 

04.10.2014:

Øko-grøntsager er sundere

 

28.03.2014:

Grøntsager fra kålfamilien mindsker inflammation

 

17.01.2013:

Frugt og grønt i alle farver beskytter mod hjertesygdomme

 

15.10.2013:

Flavonoider beskytter mod diabetes 2

 

15.10.2013:

Antioxidanter afgørende for fosterudvikling

 

01.10.2013:

Betacarotin, lutein og lycopen giver bedre sædkvalitet

 

27.08.2013: Sulforaphane (i broccoli m.m.) hjælper mod slidgigt

 

03.08.2014:

Bær, frugt og grønt forlænger livet

 

06.07.2013: Gurkemeje godt mod depression

 

26.06.2013:

Spis frugt og grønt og lev længere

 

02.05.2013:

Vindruer reducerer blodtryk og hjertesygdom

 

15.04.2013:

Rødbedejuice sænker blodtrykket

 

28.02.2013:

Ekstrakt fra vindrue-kerner og skræl beskytter fedtnyrer

 

20.02.2013:

Økologiske tomater har mere C-vitamin, lycopen m.m.

 

28.12.2012:

Tomater (lycopen) beskytter mod hjertesygdomme

 

03.12.2012:

Fytokemikalier modvirker vægtøgning

 

19.10.2012:

Alsidig plantemad mindsker risikoen for prostatakræft

 

12.10.2012:

Plantemad giver længere liv

 

01.10.2012:

Grønkål (polyfenoler) bekæmper kræft

 

00.10.2012:

Tranebærsaft mod blærebetændelse

 

21.09.2012:

Frugt og grønt (antioxidanter) mindsker risikoen for hjertesygdomme

 

03.07.2012:

Økologiske tomater indeholder flere antioxidanter

 

18.06.2012:

Ferskner, blommer nektariner godt mod fedme, diabetes, hjertesygdom m.m.

 

13.03.2012:

Duften af rosmarin styrker hjernen

 

07.03.2012:

Bær styrker hjernen

 

05.03.2012:

Tranebær hjælper mod prostatakræft

 

23.02.2012: Citrusfrugter mindsker risiko for slagtilfælde

 

10.02.2012:

Blåbær måske godt mod sclerose

 

01.12.2011:

Frugt og grøntsager (antioxidanter) beskytter mod slagtilælde

 

30.11.2011:

Hørfrø bekæmper brystkræft

 

02.11.2011:

Nødder godt for metabolisk syndrom

 

11.10.2011: Grøntsager hjælper, kosttilskud hjælper ikke

 

10.08.2011:

Krydderier er stærke antioxidanter

 

10.05.2011:

Kirsebær har mange sundhedsfordele

 

25.04.2011:

Æbler er supermad!

 

23.03.2011: Fytokemikalier er godt for blodtrykket

 

00.02.2011:

Bønner sænker cholesteroltallet

 

10.01.2011:

Flavonoider - tilskud kan ikke erstatte frugt og grønt

 

16.09.2010:

Antioxidanter i plantemad styrker immunforsvaret

 

20.08.2010: Bladgrøntsager mindsker risikoen for diabetes 2

 

00.08.2010: Gurkemeje hjælper mod autoimmun sygdom

 

21.06.2010: Antioxidanter (frugt og grønt) nedsætter insulinresistens

 

09.06.2010:

Lignaner blokerer for brystkræft

 

08.08.2009:

Gurkemeje hjælper - måske - mod slidgigt

 

14.07.2009: Citrusfrugter sænker cholesteroltallet

 

26.03.2009:

Soja beskytter børn mod brystkræft senere i livet

 

18.03.2009: Champignon og grøn the beskytter mod brystkræft

 

10.03.2009: Korsblomstrede grøntsager mod betændelses-tilstande

 

07.11.2008:

Vindruer hjælper mod forhøjet blodtryk

 

17.07.2007:

Frugt og grøntsager halverer dødelighed ved brystkræft

 

20.04.2007: Planteøstrogener mindsker kræftrisiko

 

00.11.2006: Planteøstrogener hæmmer udviklingen af kroppens stærkere østrogener

 

00.06.2005:

Frugt og grønt mindsker risikoen for grå stær

 

30.11.2000: Plantemad med fibre og antioxidanter hjælper mod gigt

 

00.00.1999:

Rå plantemad mod hjertesygdomme, kræft og leddegigt

 

Fytokemikalier

- planternes sygdomsbekæmpende stoffer

© Leif Varmark, plantemad.dk, 2012. Oversat og bearbejdet fra Brenda Davis og Vesanto Melina: »Becomming Raw«, Tennessee, 2010, side 43-48.

 

Ordet fytokemikalier betyder kemikalier, der findes i planter (græsk phyto = plante). I modsætning til vitaminer og mineraler anses fytokemikalier ikke for at være direkte livsnødvendige, men de har utallige sundhedsfordele. Planterne producerer først og fremmest fytokemikalier for deres egen skyld: til beskyttelse og overlevelse. Nogle af fytokemikalierne giver planterne deres farve, smag, konsistens og duft, og de spiller en afgørende rolle ved at tiltrække bestøvende insekter samt fugle og dyr, der spreder deres frø. Andre fytokemikalier fungerer som indbygget forsvarssystem, som beskytter planterne mod skadedyr og sygdomme og andre trusler fra miljøet. Når vi spiser planterne, får vi sundhedsmæssig gavn af disse stoffer.

 

Forskerne vurderer, at der må være op mod 100.000 forskellige slags fytokemikalier. Der er ofte mere end hundrede forskellige stoffer i en enkelt plante med store mængder af hvert stof, og man forventer at finde mange flere stoffer i fremtiden. Fytokemikalierne er sunde for mennesker, fordi de mindsker risikoen for kroniske sygdomme og bekæmper igangværende sygdomme. De har utallige virkemekanismer, som gør hvert enkelt fytokemikalie til et lille mirakel. Følgende liste giver et lille indblik i deres forbløffende aktiviteter:

 

 

Fytokemikaliernes sundhedsgavnlige virkninger:

 

Kræfthæmmende virkninger

• blokerer dannelsen af tumorer

• reducerer spredning af kræftceller

• reducerer oxidering af DNA

• reparerer ødelagt DNA

• danner enzymer mod kræftfremkaldende stoffer

 

Antioxidative virkninger

• neutraliserer frie radikaler

 

Antiøstrogene virkninger

• reducerer risiko for hormonrelateret kræft

• vedligeholder knogletæthed

• forbedrer cholesterolniveauet

 

Antiinflammatoriske virkninger

 

Bekæmper bakterier, virus og svampe

 

Beskytter hjerte og blodkar

• mindsker skader blodårevæggene

• mindsker oxidering af LDL-cholesterol

• mindsker blodpladernes klæbrighed

• forøger blodgennemstrømningen

• sænker blodtrykket

• sænker cholesterolniveauet

• mindsker dannelsen af blodpropper

• hæmmer produktionen af cholesterol

 

Immunforbedrende virkninger

• forøger aktiviteten af sygdomsbekæmpende immunceller

 

Regulerer cellevækst, celledeling og celledød

 

Forebygger makular degeneration og grå stær

 

Forebygger bevægelsessygdomme

 

Forebygger knogleskørhed

 

 

Fytokemikalier kan klassificeres på mange måder ud fra kemisk struktur og funktion. Her er et eksempel på en oversigt over nogle af de vigtigste fytokemikalier, hvor de findes og hvordan de virker:

 

Fytokemikalier, deres kilder og deres sundhedsgavnlige virkninger:

 

FENOLER OG POLYFENOLER

Monofenoler
Carnosol Rosmarin Antioxidant, mod kræft, mod inflammation
Carvacrol Oregano, timian Mod bakterier
Flavonoider (Polyfenoler)
Anthocyaniner Lilla/ blå fødevarer som blommer, blåbær, brombær, kirsebær, solbær m.fl. Antioxidanter
Flavoner (apigenin, luteolin, tangeritin m.fl.) Blegselleri, persille, timian Mod åreforkalkning, visse kræftformer, diabetes, knogleskørhed
Flavonoler (kaempferol, myricetin, quercetin m.fl.) Broccoli, bær, grøn the, løg, kirsebær, rødvin, æbler Mod kræft, forhøjet blodtryk, inflammation, celleforandringer
Flavan-3-oler (cathechiner, epicatechiner, proantho-cyanidiner m. fl.) Mørk chokolade, grøn the, hvid the, rødvin, vindruer Mod hjerte/karsygdom, tumorer, diabetes
Flavanoner (eriodictyol, hesperetin, naringenin m.fl.) Citrusfrugter Mod allergi, kræft, inflammation, microber
Isoflavoner (coumestrol, daidzein, genestin, glycitein m.fl.) Sojabønner og soja-produkter Svage pro- og anti-østrogene effekter
Fenolsyrer
Capsaicin Chili Smertestillende, mod tumorer (muligvis), mod inflammation
Curcumin Gurkemeje Antioxidant, mod kræft, mod inflammation, sårhelende
Ellagsyre Bær, granatæble, nødder, vindruer Mod kræft
Salicylsyre Frugt, jordnødder, mandler, visse krydde-rier, visse grøntsager Mod kræft og hjerte/karsygdom
Tanniner (garvesyrer så som gallussyre m.fl.) Rødvin, the Antioxidant (NB! reducerer optagelsen af spormineraler, især non-hem jern)
Vanillin Vanille, nellike Antioxidant
Zingerone (gingerol) Ingefær Antioxidant, mod inflammation og kvalme
Hydroxycinnamic syrer
Kaffesyre Kaffe, visse frugter og grøntsager Mod mikrober
Cumarsyre Ananas, basilikum, gulerødder, gurkemeje, jordbær, jordnødder, grøn peber, tomat, vin, vindruer Antioxidant, mod kræft
Ferulsyre Klid, spidskommen Antioxidant
Stilbener
Resveratrol Jordnødder, rødvin, vindruer Antioxidant, mod blodpropper, mod kræft
Lignaner
Lariciresinol, matairesinol, pinoresinol, secoisolariiresinol Bønner, frø (hør, sesam, græskar), korn, visse frugter og grøntsager Antioxidanter, fytoøstrogener

 

TERPENER OG TERPENOIDER

Carotenoider                                                            
Alfa-carotin Orange og gule grøntsager Antioxidant, styrker immunforsvaret
Beta-carotin Grønne bladgrøntsager, orange og gule grøntsager Antioxidant, styrker immunforsvaret
Beta-cryptoxanthin orange og røde frugter og grøntsager Antioxidant, styrker immunforsvaret
Lutein Mørkegrønne bladgrøntsager Filtrerer skadeligt lys, beskytter mod makular degeneration
Lycopen Rød grapefrugt, tomater, vandmelon Mindsker risiko for prostatakræft, hæmmer (måske) kræftcellevækst
Zeaxanthin Majs, mørkegrønne bladgrøntsager Filtrerer skadeligt lys, beskytter mod makular degeneration
Monoterpener
Limonoider Citrusfrugter Beskytter hjertet, danner enzymer mod kræftfremkaldende stoffer
Fytosteroler
Beta-sitosterol, campesterol, stigmasterol Bælgfrugter, frø, mørk chokolade, fuldkorn, majs, nødder, sojabønner, vegetabilske olier Mindsker optagelsen af cholesterol, reducerer total og LDL-cholesterol
Saponiner
... Bælgfrugter, krydderurter, sojabønner, grøntsager Antioxidant, mod kræft, sænker cholesterol-niveauet, styrker immunforsvaret

 

THIOLER (ORGANOSULFUR-STOFFER)

Glucosinolater                                                             
Indoler (f.eks. indolel-3-carbinol) Korsblomstrede grøntsager (kål m.m.) Mod kræft, gavnlig indflydelse på østrogen-stofskiftet
Isothiocyanater (f.eks. sulforafan) Korsblomstrede grøntsager (kål m.m.) Mod kræft, danner fase II-enzymer (effektiviserer leverens afgiftning)
Thiosulfinater
Ajoener, allicin, allylsulfider, vinylditiiner Allium-grøntsager (løg m.m.) Mod bakterier, virus, svamp og kræft, beskytter hjertet

 

Fytokemiske topscorere

 

Selv om farverige frugter og grøntsager er de fytokemiske topscorere, fortjener også bælgfrugter, nødder, frø og kerner, fuldkorn, krydderurter, krydderier og the at blive nævnt i denne sammenhæng. Fordelene ved fytokemikalierne synes langt mere udtalt, når vi indtager dem gennem uforarbejdede fødevarer fremfor gennem kosttilskud, idet den naturlige kombination af sundhedsgavnlige stoffer i den ægte fødevare synes at have synergetiske effekter. Videnskabelige studier, som har undersøgt fytokemikalier i form af kosttilskud, har vist, at deres virkning generelt er skuffende. Nøglen til en kost rig på fytokemikalier er at vælge en bred variation af farverig, uforarbejdet plantemad.

 

Økologiske grøntsager og fytokemikalier

 

Et flertal af undersøgelser synes at vise, at økologisk produktion øger indholdet af fytokemikalier i frugt og grøntsager. Ud af 19 studier, som sammenlignede indholdet af fytokemikalier i økologiske og konventionelle grøntsager, viste 13 større koncentrationer i de økologiske grøntsager. 5 studier kunne ikke finde forskel og et studie viste, at nogle stoffer forekom mest i økologiske grøntsager, mens andre forekom mest i konventionelle grøntsager. Ingen af studierne fandt signifikant større forekomst af fytokemikalier i konventionelle grøntsager.

 

 

 

 

 

Brenda Davis:

 

 

Video: Eating for Life

58 min 44 sek

 

 

Bekæmpelse af diabetes-epidemien på Marshall-øerne

Video 58 min 39 sek

 

Vesanto Melina:

 

 

Video: Raw Food

59 min 35 sek

 

 

 

Michael Gregers' videoer om fytokemikalier

 

 

 

Joel Fuhrman:

G-BOMBS - Greens, Beans, Onions, Mushrooms, Berries and Seeds

 

Go cruciferous!

 

Joel Fuhrman's Super Shake: Jordbær- og Granatæblesaft

 

Bær og kirsebær

 

 

 

Janice Stanger:

Five Reasons to Make Pepper a Favorite Spice

 

 

 

22.01.2010:

Den store Antioxidant-undersøgelse

(mere end 3100 fødevarer undersøgt)

 

 

 

Korsblomsrede grøntsager

(latin: brassica)

 

blomkål

broccoli

broccoli raab

broccolo

brøndkarse

daikon

hvidkål

glaskål

grønkål

karse

kinakål

kålroe

majroe

majroeblade

pak choi

palmekål

peberrod

radiser

rosenkål

rucola

sareptasennep

savoykål

sennep

spidskål

wasabi

 

 

 

Løgvækster

(Latin: Allium)

 

forårsløg

hvidløg

gule løg

kinesisk purløg

perleløg

pibeløg

porrer

purløg

ramsløg

røde løg

salatløg

skalotteløg

 

 

Læs også:

 

Farver og sundhed

 

Rå eller kogt mad?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node