Forsiden  •  Sundhed  •  Miljø  •  Etik  •  Politik  •  Mad  •  Oversigter   

 

 

 

 

Amazon Look Inside

 

Omtale her

 

 

 

John McDougalls kostprogram

 

En tilnærmet dansk udgave af dette kostprogram kan ses på denne side:

 

Introduktion til plantemad

 

 

John McDougalls Color Picture Book

 

 

John McDougall:

Præsentation af Farvebilledbogen

Video 1 time 6 min

 

 

 

Et enkelt stykke chokoladekage er åbenbart i orden fra 1-års dagen!

(John McDougalls barnebarn)

 

 

 

Joel Fuhrmans bog om børn og plantekost

 

Amazon Look Inside

 

Omtale her

 

 

 

PCRM:

Healthy Eating for Life for Children

 

Amazon Look Inside

 

 

16.10.2014:

Rødt kød til børn øger risiko for brystkræft senere

 

31.08.2014:

Alarm! Børnefedme i Storbritannien

 

07.05.2014:

Amning fremmer sunde tarmbakterier

 

07.04.2014:

Fedme blandt børn er stigende

 

17.10.2013:

Børn skal vænnes til frugt og grøntsager før de er 1 år

 

06.08.2014:

Mor spiser animalsk protein - børnene bliver overvægtige

 

29.07.2013:

Mere brystmælk = mere intelligens

 

04.06.2013:

Dit barn bliver, hvad du spiser

 

19.07.2012:

Småbørns kost påvirker IQ senere

 

23.05.2012

D-vitaminmangel hos gravide giver fede børn

 

05.03.2012

Casein-fri moder-mælkserstatning nedsætter risiko for diabetes 1

 

14.10.2011

Fede børn får oftere astma

 

05.08.2011: Brystmælk beskytter mod Diabetes 1

 

01.08.2011

Komælk giver børn nyresygdom (nederst på siden)

 

15.07.2011

Nye tegn på sammenhæng mellem komælk og diabetes 1

 

03.05.2011:

Piger når puberteten tidligere end nogensinde

 

11.04.2011

Børn »arver« deres mødres spisevaner under graviditeten

 

24.03.2011

Nyt om børn, astma og allergier

 

24.03.2011: Junkfood-mødre får junkfood-børn

 

14.03.2011: Modermælk giver intelligente børn

 

12.03.2011

Kosten har betydning for ADHD

 

09.03.2011

Mors mad kan give barnet diabetes

 

08.02.2011

Børn bliver klogere af plantemad

 

00.01.2011: Komælksproteiner kan give kolik

 

11.11.2010

Casein-fri moder-mælkserstatning nedsætter risiko for diabetes 1

 

15.07.2010:

Gravide, der drikker light sodavand (aspartam), føder for tidligt

 

30.10.2009

Flere grøntsager til mor = mindre diabetes 1 hos baby

 

06.10.2009: Antidepressiv medicin skader barnet i maven

 

00.07.2009:

Småbørns kost påvirker IQ senere

 

19.05.2009: Overvægtige mødre får flere astmabørn

 

26.03.2009

Soja beskytter børn mod brystkræft senere i livet

 

29.10.2008

Salt giver flere nyresten hos børn

 

03.04.2007

Sønner af kødspisende mødre får dårligere sperm

 

00.01.2003: Hydrolyseret moder-mælkserstatning hjælper mod kolik

 

00.01.2001: Brystmælk beskytter mod Diabetes 1

 

28.10.2000: Mælkeprodukter forhøjer risikoen for Diabetes 1

 

00.10.2000

Mødre, der ryger, får flere kolikbørn

 

00.10.1999

Når mor drikker mælk, får baby antigener

 

00.05.1991: Brystmælk beskytter mod Diabetes 1

 

00.03.1988

Komælk forbundet med Diabetes 1

 

10.11.1984: Brystmælk beskytter mod Diabetes 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babymad

© Leif Varmark, plantemad.dk, 2012. Oversat efter John McDougall: Diet, Children and the Future, nyhedsbrev september 2012.

 

 

Når børn først er fravænnede, er de præcis som små voksne, når det gælder ernæring. Det er stivelse (kartofler, majs, ris, sødkartofler, bønner, osv.), der skal forsyne dem med størstedelen af deres kalorier for at de kan trives og udvikles. Kød og mejeri-produkter sammen med olier og simple sukkerarter gør dem fede og syge. Man behøver aldrig at bekymre sig for, om børn får nok protein, essentielle aminosyrer, calcium, jern, zink, eller essentielle fedtstoffer, når de spiser en stivelsesbaseret plantekost, som den jeg anbefaler. Dog bør man være ekstra opmærksom på, at de får tilstrækkeligt med kalorier til deres vækst.

 

 

Offentligheden vildledes af fødevareindustrien

 

Fødevarekoncernerne har opbygget deres kundeunderlag ved hjælp af en markedsføringsstrategi, der kaldes »enestående placering« (unique positioning), hvor hver storkoncern forsøger at få netop sit produkt til at skille sig ud fra alle andres ved overdrevent at fremme et af produktets mere rigelige næringsstoffer. Deres indsats har været meget effektiv, og som et resultat heraf er calcium blevet synonym med mejeriprodukter, protein med kød, fjerkræ og æg, jern med oksekød, og essentielle omega-3 fedtstoffer med fisk. Herved er offentligheden - både lægfolk og profes-sionelle - blevet vildledt til at tro, at uden disse animalske fødevarer i den daglige kost vil folk, og især børn, komme til at lide af forskellige former for næringsmangel. Denne overbevisning er videnskabeligt forkert, hvilket jeg diskuterer i detaljer i min bog »The Starch Solution«.

 

Den ubestridelige konsekvens af disse multimilliard-dollars-kampagner for usunde fødevarer har været en pandemi af kroniske sygdomme blandt børn, der bor i de vestlige lande. En tredjedel af alle børn i USA er nu overvægtige eller fede, og nedenunder alt det ekstra kropsfedt ligger sygdommene. Vægtøgning danner grundlaget for type-2 diabetes. En tredjedel af alle børn født i år 2000 forventes at udvikle diabetes i løbet af deres levetid. Dertil kommer arteriesygdomme (atherosklerose), der fører til slagtilfælde og hjerteanfald, samt almindelige kræftformer i bryst, tyktarm og prostata, som også begynder i barndommen. Disse tendenser har ført til den konklusion, at den nuværende generation forventes at få en kortere levealder end deres forældre. Misinformation om de ernæringsmæssige behov hos børn er den første og største barriere mod tilbageerobring af børnenes tabte sundhed.

 

Fødevareindustrien spreder i samarbejde med regeringen aktivt løgne om overlegenheden af animalsk næringsstoffer. F.eks. forelagde kvægfarmer og US-repræsentant fra Wyoming, Cynthia Lummis, kongressens lovforslag HR 804 den 21. september 2012. Denne resolution anmoder om, at Repræsentanternes Hus i USA »1) anerkender vigtigheden af animalsk protein som et element i den afbalancerede kost for de fleste mennesker i USA, og 2) opfordrer Department of Agriculture (USAs landbrugsministerium) til fortsat at oplyse om de sundhedsmæssige fordele ved og fremme forbruget af animalsk-baserede proteiner i henhold til de videnskabeligt baserede 2010-kostråd for amerikanerne.« Dette viser, at du selv må forsvare din familie, fordi det er usandsynligt at du får hjælp udefra.

 

 

Almindelige sundhedsproblemer hos børn

forårsaget af den vestlige standardkost:

 

acne

allergier

arthritis (gigt, inflammatorisk)

arteriesygdomme (lejlighedsvis hjerteanfald og slagtilfælde)

astma

blodig afføring

cholesterol (forhøjet)

colitis (tarmbetændelse)

diabetes 1 (sukkersyge 1)

diabetes 2 (sukkersyge 2)

diarré

fedme

fedtet hud og hår

fordøjelsesbesvær (halsbrand)

forstoppelse

kolik

kropslugt (ildelugt)

hypertension (forhøjet blodtryk)

hæmorider

leukæmi og lymfomer

mellemørebetændelse

menstruel dysfunktion (smerte og blodtab)

testikelkræft

tidlig pubertet

træthed

 

 

Forældrenes mest almindelige bekymringer:

 

Når man ser bort fra personlige præferencer for smag og lyst til at spise dyr samt fødevarekoncernernes og de medicinske virksomheders enorme fortjenester, så er den videnskabelige sandhed klar: dit barn vil trives på en stivelsesbaseret kost uden animalske produkter og undgå en lang række sygdomme, som ellers er almindeligt forekommende blandt hans eller hendes jævnaldrende og klassekammerater. Det er et spørgsmål om information: Forældre og børn må gøre sig bekendt med de ernærings-mæssige fakta for at undgå hverdagens myter og faldgruber.

 

 

Protein

 

Den vigtigste periode med vækst i et barns liv er de første to år, og den ideelle kost i denne ernæringsmæssigt krævende periode er modermælk. Proteinindholdet i modermælk er kun 5% af de samlede kalorier. Dette lave proteinniveau kan du simpelthen ikke komme ned på med uraffinerede vegetabilske fødevarer (stivelse og grøntsager), eftersom de fleste vegetabilske fødevarer har proteinniveauer, der er højere. Tallene for gulerod er 7%, ris 9%, kartofler 10%, og bønner 22% energi fra protein. Planter syntetiserer alle de essentielle aminosyrer (dyrene kan kun syntetisere halvdelen af disse livets byggesten), og det er derfor ikke noget problem, hverken for børn eller voksne, at få tilstrækkelig med protein, hvis de spiser en stivelsesbaserede plantekost.

 

Læs mere om protein her

 

 

Calcium

 

Dette mineral stammer fra jorden og optages direkte eller indirekte af alle dyr gennem planter. Calcium fra vegetabilske fødevarer skaber robuste heste og stærke elefanter. Af indlysende grunde kan dækningen af børns behov for mineraler nemt opnås gennem planter. En nyere undersøgelse fra tidsskriftet »Pediatrics« Link  forsikrer forældrene om, at mejeriprodukter er unødvendigt for at børn kan få tilstrækkeligt med calcium. Kød, fjerkræ og æg indeholder stort set ingen calcium overhovedet. Calciummangel er ikke et problem, når man spiser en stivelsesbaseret plantekost.

 

Læs mere om calcium her

 

 

Omega 3-fedt

 

Hjernen, som overvejende besår af fedtvæv, er i hastig vækst i barndommen. Dette har forledt folk til at tro, at superkoncentrerede kilder til essentielle fedtstoffer fra fødevarer eller kosttilskud er påkrævet. Men det er kun planter, der kan syntetisere de grundlæggende essentielle fedtstoffer (omega 3 og omega 6). Det er rigtigt, at dyr (fisk, f.eks.) kan omdanne disse grundlæggende planteafledte byggesten til andre nødvendige fedtstoffer (som EPA og DHA), men børn (og voksne) er også effektive dyr, og de kan gøre det samme. Hverken fisk eller andre dyr behøver at hjælpe os. Mangel på essentielle fedtstoffer er ikke et problem, når man spiser en stivelsesbaseret plantekost.

 

Læs mere om olier og essentielle fedtsyrer her

 

 

Jern

 

Dette mineral stammer fra jorden og optages direkte eller indirekte af alle dyr fra planter. Bekymring over lavt jernniveau, især for de helt unge, har fået en organisation, Health Canada, til at anbefale, at kød gives til babyer som deres første faste føde. Bemærk venligst, at medlemmer af denne organisation har bånd til medicinal-og fødevareindustrien. I stedet for at fjerne årsagen til næsten al jernmangelanæmi hos spædbørn, nemlig komælk, er deres anbefaling at supplere med mere jern fra kød.

 

Komælk indeholder næsten ingen jern. Og problemet med jerns tilgængelighed forøges ved, at calcium og casein fra komælk forhindrer optagelsen af jern i barnets krop. Jerntab fuldender triaden af mekanismer, der forårsager jernmangel: komælk er årsag til, at omkring 40% af ellers raske spædbørn udvikler blødninger fra deres tarme. At give børn kød som deres første faste føde løser ikke problemet og skaber mange andre problemer (fedme, type-2 diabetes, arteriesygdomme, kræft, osv.). En vigtig ernæringsmæssig forskel er, at modermælk øger jernoptagelsen, og dermed er jernmangel ikke et problem for spædbørn, der udelukkende ammes. Planter er fyldt med jern fra jorden og opfylder nemt børns ernæringsmæssige behov (så længe de undgår mejeriprodukter). Jernmangel er ikke et problem, når man spiser en stivelsesbaseret plantekost.

 

Læs mere om jern her

 


Vitamin D

 

Spædbørn og børn har brug for solskin af mange årsager, bl.a. til hudens produktion af vitamin D. Hvor meget afhænger af faktorer som hudpigmentering, breddegrad, sæson på året og tidspunkt på dagen. I almindelighed er omkring to timer om ugen på ansigt og hænder tilstrækkeligt til lyshudede børn. D-vitamintilskud kan ikke erstatte solskin og har flere bivirkninger. Jeg anbefaler ikke D-vitamintilskud i form af berigede fødevarer eller piller (undtagen i ekstreme situationer). D-vitamin giver ikke anledning til bekymring, hvis man spiser en stivelsesbaseret plantekost.

 

[Jeg mener ikke, at McDougalls anbefalinger for D-vitamin gælder for Danmark, hvor det kniber med solskin, især om vinteren. LV]

 

Læs mere om D-vitamin her

 

 

Vitamin B12

 

Vitamin B12 produceres af bakterier, som findes i miljøet og i den menneskelige tarm. Kød indeholder vitamin B12 syntetiseret af bakterier. Bl.a. på grund af de sanitære forhold, antiseptiske midler og antibiotika, som er udbredt i vores moderne samfund, er der en risiko for vitamin B12-mangel. For at tage højde for denne sjældne mulighed bør børn og voksne tage et kosttilskud på 5 mikrogram (forkortet mcg eller µg) vitamin B12 dagligt. B12 synes ikke at være giftigt selv ved de høje doser, som man almindeligvis kan købe i butikkerne (125 til 5000 µg per dosis). Med et tilskud på min. 5 µg er B12 ikke noget problem, hvis du spiser en stivelsesbaseret plantekost.

 

Læs mere om B12-vitamin her

 

 

Kalorier, vækst og højde

Hvis et barns kost indeholder tilstrækkeligt med kalorier, kan der forventes normal vækst og udvikling. Børn behøver energi til vækst (protein, calcium, og essentielle fedtstoffer er ikke begrænsende faktorer), og stivelse (ris, majs, kartofler osv.) er en guldgrube af energi. Tilføjelse af endnu flere kalorierige fødevarer, såsom tørrede frugter, nødder, frø, nøddesmør og avocado, kan om nødvendigt yderligere forbedre kalorieindtaget. Frugtsaft er fyldt med kalorier (og simple sukkerarter, så vær omhyggelig med at skylle og børste tænder umiddelbart efter indtagelsen for at forebygge huller i tænderne).

Folks endelige højde som voksne afhænger af kalorieindtaget i barndommen, men det er vigtigt, at disse kalorier stammer fra planter og ikke fra animalske kilder. Afhængighed af animalske fødevarer resulterer i mange sundhedsmæssige problemer, herunder tidlig pubertet. For tidlig modenhed betyder tidligere start på seksuel aktivitet, flere uplanlagte teenagegraviditeter, mere fattigdom blandt kvinder og mere sygdom senere i livet (brystkræft, f.eks.). Alle børn kan opnå normal højde og vækst ved at spise stivelsesbaseret plantekost.


 

Kost på forskellige alderstrin:

 

 

Fra nyfødt til 6 måneder

 

Indtil seksmånedersalderen skal barnet udelukkende have brystmælk (ingen saft, vand, modermælkserstatning etc.). Herefter udvikler barnet tænder, så det kan tygge fast føde, og barnet kan koordinere sine håndbevægelser, så det kan tage ting fra mors hænder. Amning ud over de seks måneder kan dog være sundt for både mor og barn.

Også moderens kost er afgørende. Hendes indtag af næringsstoffer og ikke-næringsstoffer påvirker hendes mælk. F.eks. ender den komælksprotein, hun evt. indtager, i hendes modermælk, hvilket kan give barnet problemer, så som kolik. Skadelige miljøkemikalier i mors mad kan også forgifte hendes mælk. Ammende kvinder bør supplere med vitamin B12.

Til de få kvinder, der ikke kan amme, anbefaler jeg allergivenlig komælksbaseret modermælkserstatning, også kaldet proteinhydrolyseret modermælkserstatning.

Disse modermælkserstatninger smager ofte dårligt, fordi producenterne fremstiller dem med mindre sukker end de almindelige komælksbaserede erstatninger. Dette problem kan afhjælpes ved at tilsætte 1 gram bordsukker (ca. 1/4 tsk.) til ca. 60 gram modermælkserstatning (100 kalorier). Efterhånden som barnet vænner sig til det, kan det tilsatte sukker reduceres og til sidst udelades. Soja-, nødde-, ris- og havremælk samt hjemmelavede modermælkserstatninger bør ikke anvendes til spædbørn.

 

 

Fra 6 måneder til 2 år - afvænning

 

Fra naturens side elsker børn den søde smag (spidsen af tungen har smagsløg for sødt). Den første overgangskost, som påbegyndes omkring de seks måneder, kan omfatte kogt ris, majs, havre og andre korn- og melsorter, samt mosede kartofler og sødkartofler. Små børn elsker kogt og pureret frugt som f.eks. æbler, bananer og pærer. Kogte og purerede grøntsager har ofte en bitter smag, hvorfor f.eks. broccoli, blomkål, grønkål og spinat kan være sværere at indføre. Kogte bønner, grønærter og små stykker tofu kan indføres mellem syv og otte måneder. Enkle sunde snacks så som puffede eller poppede majs og ris kan være god fingermad.

Mosede avocadoer og forskellige former for nøddesmør, som kan smøres på brød, boller og kiks, kan introduceres, når barnet er ca. et år. Jordnødde- og anden nøddeallergi er ikke ualmindelig, så hvis der er bekymring på grund af allergi i familien, bør man undgå mistænkte fødevarer. Kogt mad tåles generelt bedre end rå mad, fordi opvarmningen nedbryder proteiner og kulhydrater, hvilket gør maden mere fordøjelig og mindre allergisk. Man kan minimere risikoen for at barnet får noget galt i halsen ved at blende maden eller skære den i små stykker.

Barnets mad kan nemt og billigt tilberedes hjemme, men mange forældre vælger kommercielt fremstillet babymad. Her er det vigtigt at kontrollere ingredienserne. De bør kun indeholde mosede og kogte korn, grøntsager og frugter uden tilsat salt eller sukker.

 

 

Fra 2 til 10 år

 

Hyppige måltider og snacks samt store portioner hjælper med til at sikre en tilstrækkelig energiindtagelse. Fedtstoffer er den mest koncentrerede kilde til kalorier, og i denne aldersgruppe kan man godt tage lidt afslappet på raske og slanke børns fedtindtagelse. Men børn, der er blevet overvægtige eller fede, bør ikke gives fødevarer med højt fedtindhold så som nødder, kerner og avocado, før de har tabt den overskydende vægt.

 

Mine børns og børnebørns livretter har været: kolde og varme kornprodukter strøet med en halv teskefuld sukker, pandekager og vafler med et lille stænk ahornsirup, ristet brød med et tyndt lag marmelade, pasta med marinara sauce (grøntsagerne var skræmmende, så de blev blendet med sovsen først), grøntsags- og bønnesupper med brød til, sandwich med jordnøddesmør, med et tyndt lag frugtgelé eller med forskellige slags bønnepasta, bønneburritos, sunde pizzaer og ris, kartofler eller pasta med forskellige sovse. De kunne også godt lide deres stivelse (ris, majs, kartofler, sødkartofler, ærter, bønner, pasta, brød osv.) uden tilbehør. Simple sukkerarter, salt og krydderier kan bruges til at få børnene til bedre at acceptere maden, men i rimelige små mængder. Vand er den bedste drik. Urtetheer kan være acceptable. Frugtsaft består mest af sukker og vand, så korrekt skylning og børstning af tænderne er påkrævet.

I denne aldersgruppe bør forældrekontrollen være absolut, og valg af fødevarer bør ikke overlades til barnets skøn. Sæt de rigtige fødevarer i skabe og køleskab og barnet vil spise dem. Konkurrerende usunde fødevarer skal fjernes.

 

(Tusindvis af min kone Mary's opskrifter kan findes på min hjemmeside (gratis) og i mine bøger, og der er et gratis 12-dages kostprogram for hele familien på min hjemmeside).

 

 

Fra 11 år og til voksenalderen

 

I løbet af disse år begynder de unge at vokse rigtig hurtigt. Det er stivelsen, der skal forsyne de unge med hovedparten af deres kalorier, og de kan få ekstra energi fra tørrede frugter og fedtholdige vegetabilske fødevarer (nødder, frø, avocado, osv.). Fedme er et voksende problem i disse år. Tænk på, at én ud af fire unge voksne er for overvægtige til at blive optaget i det amerikanske militær ifølge en ny rapport fra en rekrutteringsgruppe. Vort lands sikkerhed afhænger af vores militære styrke og udholdenhed, og dermed er fedme og kostsygdomme blevet en trussel mod den nationale sikkerhed.

Uddannelse og oplysning er vejen til at få større børn til at vælge sund mad. Forklar dem, hvordan deres kostvalg kan påvirke deres personlige fremtræden - fra acne til ildelugt og fedme m.m. Forklar, hvordan alle topatleter styrker sig ved »carb-loading« (ris, majs, kartofler osv.). Dyrerettigheder og miljømæssige aspekter vækker også genklang hos unge, følsomme mennesker, som tænker på fremtiden.

 

John McDougall med barnebarn, december 2012

 

Vi må sikre fremtiden for vores børn


Vores børn skal beskyttes og helbredes. Det er os, som forældre og bedsteforældre, der har dette ansvar, og mange af os har viden til at skride til handling nu. Desværre er de fleste mennesker stadig blinde over for vigtigheden af at redde dem, der er overfodret. De opfatter ikke det overvægtige barns smertelige situation som værende lige så sårende og skadelig, som den er for et underernæret barn. Men det er den. De udbredte kostbetingede lidelser og sygdomme i dagens verden domineret af kød- og mejeriprodukter fortjener den samme omfattende (eller større) indsats, som USA ydede for at redde de sultende børn i Vesteuropa efter Anden Verdenskrig.

 

Min stivelsesbaserede plantekost er en 100% effektiv, billig og uskadelig metode til at styrke verden med en fremtid befolket af velnærede stærke, sunde og slanke børn.

 

John McDougall:

Diet, Children and the Future

Nyhedsbrev,

september 2012

 

John McDougall:

The McDougall Diet for Pregnancy

Nyhedsbrev,

januar 2011

 

 

John McDougall:

Pregnancy and Children

Video 1 time 6 min

 

 

 

John McDougall:

What should you feed your baby?

Video 2 min 15 sek

 

 

John McDougall:

Er modermælks-erstatning OK?

Video 2 min 19 sek

 

 

John McDougall:

You can have a healthy pregnancy

Video 2 min 6 sek

 

 

John McDougall:

Graviditet og Kost

Video 3 min 16 sek

 

 

John McDougall:

Kost og autisme

Video 8 min (1 af 3)

 

 

 

Joel Fuhrmans arkiv om børn

 

 

Joel Fuhrman:

Childhood Diet and Cancer

Video 7 min 19 sek

 

 

 

 

PCRM:

Plantemad for børn

 

 

 

VVFs Fact Sheet om børn og ernæring

 

 

 

LeAnne Campbell:

Raising Children on a Plant-Based Diet

 

 

 

Den amerikanske Diætistforenings udtalelse om plantemad for børn og voksne

 

 

 

Plantemad © 2010 • plantemad@mail.dk • 42 45 94 14

Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node